suke ambil gambAR tak?? cantikkk ouhh.

Assalamualaikum ;)


Sudah menjadi trend sekarang begitu ramai orang termasuk kawan-kawan kita yang menjadikan kamera sebagai teman karib mereka.ada yang mengambil gambar sebagai hobi dan ada juga yang menjadikan itu sebagai karier mereka .

so, hana nk la kongsi di sini hukum-hakam yang berkenaan dengan fotografi.. hana kongsikan soalan dan jawapan yang diberikan oleh Ustaz Azhar Idrus..

  • Apa hukum kita mengambil gambar model2 yang mendedahkan aurat (model wanita terutamanya).
  • Jawapan : Haram samada model lelaki, wanita atau khunsa.

  • Lepas shoot kite sebarkan dengan upload dalam Facebook, or mane2 forum. Adakah kita turut mendapat dose dalam kes penyebaran gambar2 sebegini rupa?
  • Jawapan : Setiap yg haram dilihat maka haram pula diperlihatkan kpd org lain samada dimuatkan pd majalah, akhbar, internet dll. Selama mana gambar2 tersebut belum di delete, maka selama itulah potografer mendapat saham dosa.

  • So ape pendekatan kite sebagai rakan2 photografi dalam menanggani masalah sebegini rupa?
  • Jawapan : Kembali kpd Islam samada kita ni fotografer atau siapa saja dengan mendalami ilmu agama dan sebarkan kpd orang lain atas nama dakwah. Tunjukkan kpd orang lain bahawa gambar yg cantik tak semestinya model atau yg haram. Islam tidak menghalang fotografi cuma mengawalnya sahaja agar tidak melampaui garis panduan agama.


No comments:

Post a Comment

hello bloggers!
hope you are enjoying visit my blog
you can ask anything to me~
^_^ hanna ^_^