:: APA?? Da Jadi Tunangan Orang Ke?? ::

 :) semoga hari ini lebih baik dari semalam yek.. tu la kehendak semua orang kan? termasuk hana la ;) 
kali nie hana nk tulis entry sal TUNANGAN ORANG


cantik kn cincin atas nie. ~ngee.
cm nie..
Percaya atau x, kita boleh ber”tunang” tanpa sedar?? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal bukan? Tapi, yang anda mungkin x tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku:
                                                                                                                                                                          Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut.
Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.
Situasi yang dianggap pinangan:
“Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku”
“Kahwinlah dengan kita bila2″

Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang.
Contoh:
“lelaki sebut dalam telefon, “I nak jadikan u isteri I lah”
Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redha atau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.
Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.
Kita orang melayu time nak tunang duk bawang rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.
Persoalan ialah bila Ibu bapa xde. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.
Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti x baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh(x boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut.
Haaa, adakah anda ternganga bila tiba2 tau anda sudah menjadi tunangan orang tanpa sedar??
2 comments:

  1. kita orang melayu banyak adat..kalau ikut syarak simple ... contoh nya kes pinangan ni.. bila tanya saja mahu atau tidak dan dijwb ya sudah dikira brtnang..btw ni msti diambil dr vid UAI

    ReplyDelete
  2. Tunang tanpa sedar adalah tak tepat. Setiap pertunangan perlu dimaklumkan kepada wali atau wakil perempuan. Mana2 pasangan yg bertunang perlu bgtau walinya kerana bimbang si wali tidak tahu lalu menerima pinangan orang lain utk anaknya sedangkan haram pinang tunangan orang. Jadi, tidak dapat tidak, korang mmg tak dapat elak dari memaklumkan pada wali masing2 supaya tidak timbul kekeliruan dan salah faham. (syababmusafirkasih, Feb 2012)

    ReplyDelete

hello bloggers!
hope you are enjoying visit my blog
you can ask anything to me~
^_^ hanna ^_^