6 Perkara Yang Allah Sembunyikan Pada Kita


|| Assalamualaikum ||

Salam Jumaat semua. Semoga hari jumaat nie bukannlah jumaat yang terakhir buat kita semua ;) semoga terus di berkati oleh Allah. Aminnn <3.

Allah berkata kepada Malaikat Jibrail, maka demi kemuliaannKu dan ketinggianKu, sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atas perintahKu, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintahKu."

Kemudian Jibrail as berkata: "YaTuhanku, apakah yang Engkau hadiahkankepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?"
Lalu Allah berfirman yang bermak!sud. "Ya Jibrail, akan Aku berikan syurga Ma'waa sebagai tempat tinggal..."

Kemudian Jibrail as meminta izin kepada Allah untuk melihat syurga Ma'waa. Setelah Jibrail as mendapat izin dari Allah SWT maka pergilahJibrail as dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia mengembangkan dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun, terbanglah malaikat jibrail as selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepada Allah SWT lalu ia berkata dalam sujud:

"Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau sepertiganya, atau seperempatnya? "
Kemudian Allah swt berfirman yang bermaksud. "Wahai Jibrail, kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yang telah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh.dari beberapa perpuluhan yang telahKu berikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan.... ."

Marilah sama2 kita fikirkan dan berusaha lakukan... Sesungguhnya Allah S.W.T telah menyembunyikan enam perkara iaitu :

  • Allah S.W.T telah menyembunyikan redha-Nya dalam taat.
  • Allah S.W.T telah menyembunyikan murka-Nya di dalam maksiat.
  • Allah S.W.T telah menyembunyikan nama-Nya yang Maha Agung di dalamAl-Quran.
  • Allah S.W.T telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam bulan Ramadhan.
  • Allah S.W.T telah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam solat(yang lima waktu).
  • Allah S.W.T telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) hari kiamat didalam semua hari.


Gambar Nora Danish dan Anaknya Melawat Fasha Sandha

Assalamualaikum semua ;)

harap sihat sejahtera.. 
sekarang nie adik comel kita baby rayfal dah masuk minggu ke dua dah sekarang nie kalau tak silap. 
so , ramai la yang pergi melawat baby comel nie . termasuk la "STEPMOTHER " dye nie. tapi cm ne pun, mak tiri dia nie memang la tersangat comel okay . cute gila. hana minat kut kat nora danish nie ~ 

jom ushaa gambar awesome nora nie :) 








Sekarang percaya kan yang Nora dan Fasha dah berbaik ? kalau tak takkan la kak nora nie nak pergi melawat diorang pulak kan. *gigit jari * . Semoga hubungan korang akan terus berbaik ye. jangan gaduh-gaduh lagi. orang kat luar sana tu, cukup la buat fitnah pasal mereka. Kasihan la kt mereka nie kan . 

Gambar di atas di ambil dari Instag Nora sendiri. siap tulis caption gambar tu   Congrats Jejai & Fasha on the new born Rayfal. Such an adorable baby.”.

Bertuah si rayfal dapat mak tiri cantik dan debakk cm nie. Rayqal dan Rayfal jangan gaduh-gaduh taw nanti. Jadi best friend gitu ye ;) cepat-cepat besar la korang. mesti hensem budak dua orang nie ;) 


Ustaz Azhar & Shiro BERGABUNG Dalam Satu Filem "Ustaz, Mung Tunggu Aku Datang "

|| Assalamualaikum || 



Selamat malam hana ucapkan kepada pembaca sekalian . 
hari nie hana terbaca pasal satu post yang mengatakan bahawa UIA dan shiro akan bergabung sekali dalam satu filem bawah arahan Pierre Andre yang bertajuk, "USTAZ, MUNG TUNGGU AKU DATANG "

Hana yang baca nie kan, rasa sangat bangga kot menjadi rakyat terengganu nie. dah semakin popular ustaz kita nie kan. sampai kan masuk layar perak. yang pastinya yang menonton pasti akan pecah perut. ye lah , kalau korang pernah menonton video uai kat YT, konpem2 korang akan gelak tak ingat dunia. sporting dan kelakar ;) 


mengikut sumber yang boleh di percayai,  menurut Pierre Andre sendiri, Ustaz Azhar Idrus masih belum memberikan kata putus sama ada mahu terlibat atau tidak dengan filem ini. Kata Pierre Andre:-
Saya bukannya mencipta kontroversi murahan, menjual nama Ustaz Azhar Idrus. Sebaliknya saya memang sudah menyampaikan hasrat kepada beliau dan dalam perbincangan tersebut, beliau nampak senang dengan jalan cerita tersebut. Justeru, saya berharap ALLAH SWT permudahkan urusan saya kerana filem ini adalah filem dakwah dan ustaz juga dapat turut serta dalam filem ini.



Kumpulan Shiro berasa teruja apabila diberi peluang berlakon di samping penceramah motivasi Ustaz Azhar Idrus dalam filem terbaharu arahan Pierre Andre berjudul Ustaz, Mu Tunggu Aku Datang.
Shiro yang dianggotai oleh Shahrul dan Ajak berkata, selain penampilan Azhar dalam filem itu, mereka juga tertarik dengan skrip yang mengangkat tema keislaman bersama unsur komedi.
"Setakat ini kami masih belum mempunyai adegan bersama beliau namun cukup teruja untuk berlakon di sampingnya kerana filem ini sarat dengan pelbagai pengajaran dan berbentuk keislaman," jelasnya kepada mStar Online ketika dihubungi pada Rabu.
Selain Shiro dan Ustaz Azhar Idrus, filem terbitan syarikat produksi Metrowealth International Group (MIG) itu turut menampilkan pelakon seperti Zalif Sidek dan Along (Raja Lawak).

p/s : yang pasti hana akan pergi tengok cerita nie kat wayang, sebab nak tengok yang ori punya, 100% gempak ! pecah panggung ! 

Senarai Peserta Yang Masuk Ke Blog List Hana


okay . sekarang hana akan umumkan pesera yang berjaya masuk ke BLOG LIST HANA ;) 
untuk pengetahuan kamu semua, hana hari-hari jenguk blog kawan-kawan yang kat bloglist hana nie taw. ;) so.... SANGAT BERTUAH korang . sumbang traffic kt blog korang taw ;) 


pada 23.4 hana akan letak link blog korang kat blog kedua hana okay ;)  

"1st Giveaway By Izah & Ecah"


Syarat
  • wajib follow blog saya dan Izah ( senang nak tahu perkembangan semasa :p )
  • wajib follow sponsor 
  • wajib like fanpage sponsor dan follow twitter sponsor ( bagi yang ada facebook  )
  • wajib follow twitter sponsor ( bagi yang ada Twitter )
  • wajib click link INI ,INI ,INI ,INI ,INI ,INI ( tunggu sampai habis loading .JUJUR TAW )
  • warganegara Malaysia 
  • buat 1 entry yang bertajuk "1st Giveaway By Izah & Ecah" .copy banner di atas dan link kan ke entry ni atau entry Izah.
  • tinggalkan link entry anda di kotak komen saya atau Izah .salah satu ya . ( jangan tinggalkan link entry anda dekat chatbox atau tempat lain selain kotak komen kami )






"Contest Blog Super Kawai by Bubu".


hana nak try nasib ;) tak tahu la blog kawaii ke tak . HEHEE. mintak-mintak dari pandangan kamu yang comel tu, kawaii ;) xoxo <3

My First GA


Tarikh tutup 21 April 2013

bilangan patung dalam nie : >> 23 ;)

Maera Ismail Giveaway 2013


5 April 2013 berakhir tanggal 9 Mei 2013. Pada 10 Mei 2013 akan di umumkan pemenang taw ;) 


Menang atau tidak, anda tetap layak untuk berada di dalam bloglistswww.maeraismail.com.


Segmen Template Paling Cantik, Kemas, Ringan 2013


tarikh tutup : 26 april ;) 




Segmen : Gadis Blogger DSLR

Assalamualaikum 



click banner kalau nak jugak ;) 

nickname : HANNA 
kaler tudung : pink 
kaler baju : turqoise

Siapa Nak Masuk BLOGLIST DHYEA HANA?

♥ Assalamualaikum. 

Sempena cuti mid sem nie, hana tersangat la baik hati nak masukkan korang dalam blog list hana.. 
sebab apa ? sebab senang hana nak blogwalking. tak payah tercari-cari blog korang lagi kan. 
Hana akan letak semua link blog korang yang terpilih nie kat BLOGLIST HANA 

so senang je. korang ade dua pilihan. 
  • Buat entry
  • Tak payah buat entry

Hana rasa semua orang malas nk buat entry kan ? tapi yang buat entry tu lagi la hana akan kekalkan dalam bloglist hana selama SATU TAHUN okay.. 
yang buat entry tu tak payah panjang-panjang. 

SYARATNYA : 

* FOLLOW blog hana * ye lah, kalau nak suruh letak dalam blog, mesti lah follow. tak ley lawan taukey maaa* 
* Tampal je header blog hana nie . pastikan BACKLINK pada blog hana okay *
* LETAKKAN blog hana dalam BLOGLIST ANDA JUGA *** 


* Letakkan dan submit korang punya link blog kat bahagian COMMENT. 
*SIAPPP ! 

# LINK BERTUAH @ TOP PENYEBAR anda akan menerima MYSTERY GIFT dari hana #
# Syarat tak susah kan? 

# Hana akan publish COMMENT korang pada 19 APRIL
# TAMAT PADA 19 APRIL

Awek Melayu buat Gwiyomi * CUTE *

|| ASSALAMUALAIKUM ||




Jom kita tengok awek melayu yang sangat comel nie buat gwiyomi ;)

super cute !! AWESOME ~  

gwiyomi = comel <3

nie cara dye taw ;)



korang boley pergi ke sini kalau nak tengok ;) NIE YANG VERSI AWEK MELAYU  ----->>>   SINI 
* perempuan melayu buat lagi cantik, cute gila ** 

nie pula yang versi KOREA ~



Putra Rayfal Ramli Rizal Ashram Nama Anak Fasha Sandha

  || Assalamualaikum ||  


         
* RAYFAL * 

Nama baby comel nie seiras-iras nama anak kepada anak Nora Danish yang kiut miut tu. 
tapi yang bezanya nama anak nora ialah Rayqal, tapi nama anak Fasha pulak ialah Rayfal
yang bezanya ialah huruf Q dan F sahaja ;) 

* RAYQAL * 


Nama penuh pula ialah   PUTRA RAYFAL RAMLI RIZAL ASHRAM.  uishh,.panjang betul nama budak nie kan. tapi kemungkinan besar, budak nie akan jadi seorang yang hensem suatu hari kelak. tentu nama tak muat kat buku tulis nie. kena sambung kat bawah pulak ~ HEHE. 
Fasha berterima kasih atas segala doa yang di berikan kepada beliau bagi memudahkan proses melahirkan putera sulung nya ini . alhamdulillah . 

semoga Rayfal cepat-cepat membesar ye. up- up and away ! jangan nakal-nakal. kepada kak Fasha dan Bro Jejai, TAHNIAH ye atas kehadiran cahaya mata sulung nie. sangat comel ;)  


* tatapan seorang ibu * sakit hilang melihat wajah anak yang tercinta  


*nenek dan datuk yang sangat heppy terima kehadiran Rayfal * 


Puak Syiah Hina Keluarga Sahabat Nabi !

|| Assalamualaikum ||



Kekejian syi'ah terhadap isteri dan mertua Nabi shalallahu alaihi wasalam,
mereka menulis nama isteri Nabi Aisyah dan Hafsoh serta kedua sahabat sekaligus mertua Beliau shalallahu alaihi wasalam Abu Bakr dan Umar bin Khatab di sandal yang mereka pakai sehari-hari

Apa yang mereka (syi'ah) lakukan adalah bentuk penghinaan dan penistaan terhadap isteri dan sahabat Nabi shalallahu alaihi wasalam, mereka sangat membenci isteri dan para sahabat Nabi shalalahu alaihi wasalam. 

apa nak jadi sekarang. lepas satu-satu kekejaman yang melanda. cukup la menghina sesama sendiri ~ :( 


Fasha Sandha dah Lahirkan Baby Comel

Assalamualaikum .




Sekarang turn  FS pulak kan nak lahir anak sulung beliau ;) 
sungguh comel anak nya nie ;) 
TAHNIAH BUAT JEJAI DAN FS ye ;) 

ololoo tomey- tomeyyy.. 


lepas nie boley la kita tengok baby fs pulak ;) di katakan kedua-dua beranak nie dalam keadaan sihat sejahtera . 

kredit to : http://beautifulnara.com

TOK GURU NIK AZIZ Pengsan !

|| ASSALAMUALAIKUM. ||

Minggu masuk U nie memang banyak dugaan. masuk-masuk je lecturer dah cakap " okay rabu dan khamis nie kita ade midterm test. memang study la sangat aku nie tyme duk kt rumah kan .HAHAHA.. 
actually hana demam + selsema . betul-betul tak larat nak update blog. nie pun kerana terpaksa, sebab dah lama tinggalkan blog nie kan. nanti bersawang pulak. susah pulak nak bersihkan. 
apa-apa pun cuba korang tengok gambar nie. 



saja hana besarkan supaya korang semua boley nampak kat situ yang NON MUSLIM PUN SOKONG ISLAM. orang islam sendiri? tolak hukum islam ? 

tok guru dah lama menyumbang bakti dalam memperjuangkan agama islam. cukup-cukup la hina beliau. tak malu ke hina ULAMAK

** tepuk dada tanya lah iman , sama ada korang masih ade hati nurani atau tidak ** 

p/s : Allahurobbi...ya Allah, panjangkanlah umur tokguru....sungguh! ulama yg ikhlas membantu agama Allah, hidup dan matinya pasti mulia disisi Allah!

Hana Mencari Pengedit Blog

Assalamualaikum. 



Bertuah sungguh bumi Terengganu kerana dari semalam lagi hujan asyik turun ke bumi. mencurah-curah. rumput pun segar je. takde la kekeringan lagi. nak tidur pun best ! 

Sebenarnya hana ingin mencari seorang PENGEDIT BLOG yang profesional. yang mampu ikut kehendak hana dari A- Z. Permintaan hana takde lah demand sangat pun. hanyalah biasa- biasa. hana nak edit blog perniagaan. jadi memerlukan seorang yang profesional. Harga service pun BERPATUTAN. tak nak yang terlampau mahal sampai mencecah rm 50 segala.. 

So, sesiapa yang ada ciri-ciri yang hana nyatakan tu, ley PM FACEBOOK hana. hana tak tahu lagi siapa yang mampu. hana kekangan masa sekarang . ye lah. dah sem 2, tiap-tiap hari ade test. jadi tak mungkin dapat buat semua benda dalam masa sehari kan. Sesiapa yang tahu tu ley tinggalkan COMMENT di entry hana nie. 

~ARIGATO GOZAIMAS ~ 

TOPUP FREE. HANYA UNTUK ANDA

Assalamualaikum ;)

selamat malam semua. 

malam nie hana tak nak cerita panjang, cuma yang hana mampu cakap ialah korang berpeluang dapat TOPUP FREE.. siapa tak nak topup free kan ? 

korang cakap je korang pengguna apa, MAXIS, CELCOM, DIGI, U MOBILE? semua boleh la.. 

so apa tunggu lagi, INI BUKAN SPAM LINK ATAU PUN LINK TABUNG KORANG TU OKAY. 
siapa cepat, dia dapat la. first come first serve ;) 




Mega Topup Giveaway



nak join tekan banner kuat-kuat ;) 


!Assalamualaikum!
Bismillahirahmanirahim..pada hari ini .blog Nabila Biela dan Aisyah Humaira' merasmikan Mega Topup Giveaway. Nama pun topup giveaway, konfemlah hadiah pun semuanya topup. Sebanyak70 hadiah topup yang bernilai RM5 keatas yang menanti anda! Sebelum tu jom tengok syarat-syarat segmen kali ni:

SYARAT-SYARAT

1) Follow dan like FB pages para sponsor
2) COPY PASTE ENTRY NI dan backlink kan banner di atas ke blog Nabila Biela atau Aisyah Humaira'*salah satu sahaja* #PASTIKAN LINK SEMUA HIDUP
3) Letak link entry tersebut di komen entry Aisyah Humaira' SAHAJA
4) Tamat pada 13/4/3013*seminggu sahaja*

FOLLOW SPONSOR dan FOLLOW G+

Nabila Biela Aisyah Humaira' 1 Aku Penghibur Fieyna Girang 1 Natrah Adnan Tauke Mykedai 1 Sharia Nadirah Fizz Graphic 1 syazlina saad

FOLLOW G+


LIKE FB SPONSOR


SENARAI HADIAH

10 ORANG TOP REFFRAL
RM30 X 1
RM10 X 9
60 ORANG RANDOM
RM10 X 8
RM5 X 52
SEMUA SEKALI 70 ORANG PE
MENANG!!

SEGMEN INI DITAJA OLEH:

Mega topup giveaway ini dianjurkan oleh Nabila Biela dan Aisyah Humaira' dan disponsor oleh  Aisyah Humaira'Hafizzy AzizFuh dot MyPingje dot orgAku PenghiburCikgu HailmiFieyna Girang, Natrah Adnan, Tauke Mykedai , Sharia NadirahNur Alja, Cik Yaya, Mohd Nasir, Ibnuismail Ismail, Arol MubinAien HermionieSare Says dan Nurul Firzanah, nabilah ahmad, shazlina saad, sheila eiman, cik hawa, shaila, Cik amabee, dhia akma, shakirah rosli, heirizaliana yana, cik honney , asma' sah, aliya, dan dysha sahhir.

p/s: Entry ni wajib di copy paste oleh para peserta dan para sponsor boleh join sekali=)

Cara Kempiskan Perut Dalam Waktu Singkat

Assalamualaikum. 

Malam nie hana nak kongsikan cara untuk MENGEMPISKAN PERUT MUNCETT. alaa.. korang tak payah tipu la.. rata-rata penduduk di Malaysia nie memang cenderung untuk memiliki perut mengandung. kenapa hana cakap macam tu ? kerana penduduk malaysia nie suka makan FAST FOOD. yelah sibuk la katakan. jadi semua benda haruslah cepat dan segera.. maka terjadilah fast food nie . 

Tapi jangan risau, Insyaallah jika anda mengamalkan petua di bawah nie, Perut anda akan kempis dan slim balik . tapi kena ingat, kena rajin dan jangan putus asa.. dia tidak mungkin akan dapat lihat terus dalam masa sehari, faham betul- betul. 

1. Minum air masak yang banyak.

Apabila tubuh badan kita menerima sumber air yang banyak, keadaan itu akan mencairkan kuantiti sodium dalam tubuh badan sehingga membolehkan kuantiti air yang keluar dari tubuh badan juga meningkat. Mendapatkan jumlah air yang banyak juga akan menjaminkan fungsi hempedu yang lebih efektif sewaktu proses pembuangan air berjalan dengan lancar.

2. Makan perlahan-lahan.

Ketika menjamah makanan, kita tidak digalakkan makan dengan cepat kerana udara akan terkepung di dalam usus dan seterusnya membentuk gas yang menggalakkan perut menjadi buncit. Makanan yang tidak dikunyah sehingga kecil juga tidak dapat dicerna dengan sempurna yang seterusnya menyebabkan proses kembung perut berlaku.

3. Kurangkan garam dalam makanan.

Terlalu banyak garam dalam proses diet akan menambah ekstrak sodium terhadap cairan dalam tubuh dan melambatkan mekanisme proses pengeluaran air dari sel badan. Akibatnya, perut akan menjadi kembung dengan gas-gas yang terbentuk.

4. Makan makanan yang penuh serat.

Serat adalah elemen yang penting dalam piramid makanan. Untuk mengimbangi kuantiti air dalam tubuh badan, amalan memakan sayur-sayuran hijau dan buah-buahan seperti epal dan pear dapat membantu dalam proses penjagaan ini.

5. Kesan pengambilan ubat.
Terdapat juga kajian yang dilakukan mengatakan, pengambilan pelbagai jenis ubat-ubatan menjadi salah satu punca perut menjadi buncit. Sebagai contoh, ubat Aspirin yang terlalu kerap di ambil akan menyebabkan timbulnya penyakit lain seperti sembelit.

6. Hindari sembelit.


Sembelit berlaku apabila seseorang itu mengalami masalah dalam pembuangan dan hanya membuang tidak lebih dari tiga kali seminggu. Sebagai akibat dari penyakit ini, perut akan mengumpul gas-gas yang berlebihan dan merangsang isi perut mengumpul lemak-lemak yang boleh menyebabkan kekembungan dan buncit. Oleh itu, pengambilan serat adalah digalakkan.

7. Lakukan senaman atau bersukan.

Bersukan sebanyak tiga kali seminggu dapat membantu meningkatkan kadar metabolisme dalam tubuh badan yang bagus untuk pembakaran dan pemecahan lemak. Bersukan akan membantu menggerakkan cairan berlebihan dalam perut dan dikeluarkan dari tubuh badan sebagai peluh. Ini seterusnya akan mengekalkan bentuk badan seseorang yang sesuai dengan ketinggian dan berat badan.
8. Minum air suam 

Seseorang yang minum air suam selepas makan lebih cepat proses pembakaran lemak kerana ia dapat memecah lemak dalam badan berbanding air sejuk dan berais yang mampu membeku kan lemak dan menyebabkan lemak tersebut tersumbat dalam kapilari darah. so u choose ? 
hana juga sarankan minum air limau nipis kerana terbukti limau nipis nie mampu mengurangkan berat badan dan mengempiskan perut anda..

7- Sikap Perempuan Berdasarkan Cara Berjalan

Assalamualaikum. ◕‿◕

Macam-macam gaya kan sekarang nie kita perhatikan orang berjalan. hana pernah tengok ada satu cerita kat TV la yang semakin pelik orang tu berjalan, semakin unik la dia sampai kan dapat masuk book of records.. cikgu EQC hana pulak cakap kita boleh tengok sifat dan sikap seseorang tu berdasarkan cara dia berjalan. ANEH kan ? tapi tu la hakikatnya. tapi tak semua nya betul kan . hanya lah kebetulan sahaja. 

jom semak anda yang mana ? mesti korang tengah berjalan kan masa baca entry hana kali nie . HEHEE.  


1. Kelihatan Seperti Tidak Memijak Tanah

Golongan wanita yang jalannya berginjat, wanita ini kononnya bersifat tidak jujur, mulutnya laser dan menyinggung perasaan orang lain terutamanya ketika berbual. Dia juga dikatakan terkenal dengan sikap egonya. Dan yang lebih parah, wanita ini biasanya seorang yang boros atau suka membazir tanpa berfikir sebelum berbelanja. Tapi jangan berkecil hati, kerana wanita seperti ini biasanya menjadi pujaan ramai lelaki.

2. Sering Menoleh Ke Kanan Dan Kiri

Wanita yang berjalan seperti ini biasanya pandai menyimpan rahsia. Walaupun ramai yang menganggap wanita yang berjalan seperti ini tidak jujur, suka menipu teman sendiri, dan merugikan teman bualnya, namun, ramai lelaki yang berusaha untuk menakluk hatinya. Kononnya wanita seperti ini senang diatur dan diuruskan.

3. Suka Menunduk

Wanita seperti ini katanya memiliki sifat yang tertutup. Dia hanya akan berbual dengan orang-orang yang rapat dengannya dan boleh dipercayai. Wanita seperti ini biasanya sukar untuk ditawan hatinya. Di samping sikapnya yang dingin, wanita seperti ini tidak peduli dengan percintaan. Namun, jika ada lelaki yang berjaya menawan hatinya, dijamin lelaki itu akan beroleh kebahagiaan. Ini kerana, wanita jenis ini sangat setia, dan dia tidak akan mengkhianati lelaki yang dicintainya.

4. Berjalan Menatap Lurus Ke Depan

Mereka yang berjalan seperti ini biasanya memiliki pendirian yang teguh, dan bukannya mudah hendak menggoncangkan imannya. Jangan sekali-sekali menentang apa yang pernah dikatanya, jika anda tidak mahu mendengar dia berleter panjang lebar. Meskipun pendiriannya teguh, tapi dia selalu berselisih pendapat. Jadi tak hairanlah kalau wanita seperti ini hanya mahu berbual dengan orang yang perpengalaman luas.

5. Badan Bergerak ke Kanan dan Kiri

Wanita yang berjalan dengan gaya yang sedemikian selalunya bersikap tidak ambil kisah dengan masalah yang berlaku. Apa pun masalah yang ada dihadapannya, dia menganggap itu sebagai perkara kecil. Walhal masalah itu sebenarnya agak rumit dan memerlukan kebijaksanaan untuk diselesaikan. Kerana sifatnya yang suka ambil mudah ini, banyak persoalan yang akhirnya tidak dapat diselesaikan dan akibatnya merugikan dirinya sendiri.

6. Badan Nampak Tegak

Wanita ini tegas dalam menentukan sesuatu. Dia tidak mahu urusan peribadinya dicampur oleh orang lain. Gaya bicaranya selalu serius seperti ingin menunjukkan dia memiliki pendirian teguh. Dan yang menarik tentang wanita ini, dia bertanggungjawap terhadap apa yang pernah dilakukannya. Dia menyenangi lelaki yang berdikari tanpa menghilangkan sifat-sifat romantiknya.

7. Berjalan seperti Zirafah

Maksudnya, ketika melangkahkan kaki, badannya kelihatan bergerak ke depan dan ke belakang. Wanita jenis ini sangat lemah perasaannya. Dia seorang yang mudah terasa dan mudah tersinggung. Jadi, jika berbual dengan wanita seperti ini sedikit sebnayak kenalah menjaga perasaannya agar tidak tersinggung, kerana wanita ini mudah mengalirkan air mata.
Panduan ini bukanlah semata mata hanya berguna untuk lelaki tapi boleh jugak di jadikan peringatan kepada wanita wanita diluar agar berjalan dengan sopan. Macam biasa, tip ini hanya panduan bukan semestinya betul dan setiap individu adalah berlainan. Sekian. Wallahualam.




Bahaya LIKE DI FACEBOOK

Assalamualaikum. 

semoga sihat sejahtera di samping orang tersayang .
dah tengok tajuk atas tu ? TAKUT tak korang kalau dapat dosa kering ? alahhh. dosa percuma tu. 
cam contohnya korang mengumpat kawan korang sendiri la.. kat situ dah dapat dah dosa kering . even korang tak nampak pun, dosa itu tetap tercatat dalam buku amal korang .
sekarang nie banyak betol kan 
para BLOGGER buat segmen dan jugak contest ? 
tak payah cakap, memang ade je,. tiap-tiap hari akan ada yang akan post pasal mende tu, tapi bukan hana nak cakap itu salah yerkk.. NO. NO . NO.  cuma adakah ianya itu mendatang kan kebaikan atau keburukan ke atas kita ? 

Sebenarnya al kisah nya macam nie. 
hana ade lah terbaca kat FB tadi pasal like-like gambar orang yang tak tutup aurat. 
tak di nafikan dulu hana memang suka like gambar-gambar kawan-kawan hana.. dan yang paling malangnya hana pun ade "terlike" gambar kawan yang tak tutup aurat jugak . tapi tu dulu. sekarang tidak lagi. 
so hana berharap korang jugak jangan jadi cam hana dulu okay. nak like tu boley,tapi jangan la kita LIKE gambar yang tidak tutup aurat pulak. kan BERDOSSAAAAA nama nya itu. even kita nampak perkara itu perkara kecil sahaja pun kan . 




Ini prlu perhatian..skrg mlalui pelbagai contest, org yahudi nk sesatkn kite..ingt x sumpah iblis??..syaitan telah bersumpah di depan Allah memperdayakan manusia supaya melakukan kejahatan serta keburukan, melanggar perintah Allah dan Rasul-Nya, malah hingga sanggup mengatakan sesuatu yang tidak benar terhadap Allah dan ia adalah satu-satunya musuh manusia sejak awal kejadian manusia (Nabi Adam a.s.) lagi..Keadaan itu akan berterusan sehingga Hari Kiamat..nauzubillah..:(

Allah s.w.t berfirman yang bermaksud :

"Berkata (Iblis)Oleh sebab Engkau telah menghukum aku sesat,maka demi sesungguhnya aku akan mengambil tempat menghalangi mereka dari jalan Mu yang lurus;kemudian aku datangi mereka dari hadapan serta dari belakang mereka dan dari kanan mereka serta dari kiri mereka;dan engkau tidak akan dapati kebanyakkan mereka bersyukur."(Surah : Al-A'raf 16&17)

Berkata (iblis)"Wahai Tuhanku!Oleh sebab engkau telah memutuskan bahawa aku sesat,aku pasti akan menjadikan mereka memandang baik(segala maksiat dan keingkaran)di muka bumi ini,dan pasti aku akan menyesatkan mereka itu semua"(Surah : Al-Hijr 39)

Allahlah yang menciptakan kita!Dan Allah jugalah telah menciptakan syaitan!Di sini,Allah sendiri yang memberitahu kita bahawa syaitan ialah musuh kita yang nyata.

so, if kita like..brmkna kita mnyokong.. =) .. saham dosa kira akan dpat sme slagi kite xpdam..allahua'lam..sbb kdang contest2 ni mlibatkn xttup aurt ngn smpurna.. nauzubillah saham free..wlaupn itu seKECIL2 hal..ia boleh mnjdi seBESAR2 hal d akhirt nnti..allahua'lam..jadi, brhati2lah..sblom mngeLIKE.. ;).. 
*if ade trima chat suh like apa2..abaikan aje..jika brmnfaat, truskn..

jom muhasabah diri! ^_^ ♥
insyaAllah..