:: Ya Allah. ku Bersyukur kepadaMu.. ::

selamat pagi semua.. 
YA ALLAH.. alhamdulillah.. 
hana LULUS untuk keluar dari MATRIKULASI NEGERI SEMBILAN.. 
betapa hana gembira kerana hana tak sanggup nak repeat balik..
mimpi ngeri bagi semua pelajar you.. 
yew la.. result hana tak de la 4 LEPER  kan.. tapi masih boley dibanggakan la jugak.. 
berbaloi dengan usaha hana selama nie.. 

BIOLOGI & SC COMP.. 
dua subjek nie la yang memberikan banyak sumbangan pada pointer hana..
hana dapat A tok dua subjek nie.. 
kimia dan matematik? 
haha.. 
kimia hana paling tak suka sebab sem 2 ada kimia organik. 
tak suke. tak suke. haha
sebab tu dapat teetttt. haha.. x dapat A.

pape pun, hana mahu mengucapkan segala jutaan terima kasih kepada semua cikgu2 yang pernah mengajar hana.. jasa korang takkan hana lupakan sampai bila2.. 
lepas nie hana tak tahu lagi nak kemas kini u apa.. 
tengok la nanti.. tapi kan.. ada sorang budak nie kan..
dye suruh hana masuk uitm dungun sama dengan dia.. hahaha.. 
lawak je.. kalo la u tu boley pilih kan.. dah lama akk pilih dik~

doakan je la akk dapat uitm jugak.. nanti senang nak buli adik.. 
kalo korang nak kenal.. nie la dia budak nya.. budak baik nie... 
single lagi~ haha.. 



okie la.. setakat nie sahaja entry hana pada kali nie.. sekian sahaja ep ;) assalamualaikum.. 






1st Giveaway by Nina & Kiki ::

selamat petang korang~ 
hari nie kan..



hana begitu tertarik nak join GA dr miss NINA & KIKI nie.
tahun nie nie GA  pertama hana join taw.. 

korang pun ley join kalo korang nak.. 
just ikut je syarat2 beliau yerk~
hana da ikut semua yang dicakap.. 
harap2 tak de yang membuatkan ga tu terbatal;) 
hadiah dia menarik taw~ korang patut try nasib.. 

i'm just wanna try my luck~ 
who knows right? 

so kali nie hana maw tag 


:: Tips Orang Comment Blog::

pertama sekali hana ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada
sesiapa yang sudi komen entry hana.. 
sekarang nie barulah hana tahu kenapa sebelum nie blogger2 famous amos tu banyak orang yang komen.. 
korang nak tak?? 
MESTILAH  nak kn? xper.. 
hana akan bg tips mudah je tok korang.. 
hana yakin, dengan keCOMELAN blog anda serta entry anda yang menarik tertarik kau memang daboomm tu
mesti ramai yang akan follow dan komen blog korang lepas nie.. 

1- hana akan RAJINkan diri hana tok blogwalking blog2 orang lain dan komen blog dorang.
hana rasa mesti dorang akan reply balik.tpi kalo dorang tak balas balik pun, xper la.. anggap je sebagai sedekah~ ngee. 

2- korang tulis la entry yang menarik sedikit.. 
takkan cerita korang jatuh basikal pun korang nak tulis.. bagi pembaca seronok & EXCITED state kalo membaca entry korang. 

3- yang nie yang paling penting sekali.. 
BOLEY tak korang jangan letak WORD VERIFICATION? 
yang nie la wat orang paling PANASSSS je kalo letak.. baik2 nak komen, tgk menda alah tu, konpem mati niat.. so please ep jangan letak.. hana akan ajar korang mcm mana nak hilangkan word verification tuh. 




nie la rupa word verification. ;) 


*jangan buat* 

cara2 nya untuk buang word verification.
DASHBOARD> COMMENT. pastu korang adjust apa yang hana tndakan nie. 


siap! sekian sahaja untuk kali nie~ khas tok anda.. 





:: Tips orang Senang Follow blog ::

selamat petang wahai semua warga blogger semua ;) 
sudah lama hana tak bukak follower hana.
semalam hana da follow semua follower hana.. 
tapi masa nak follow tu ada lah jugak manusia baik hati nie kan.

baik2 hana nak follow, TIBA-TIBA...
rasa mati hasrat.. nak tahu kenapa??

boleh pulak dia tak letak link kn? macam mana hana nak follow
nanti karang kalo hana tak follow balik marahh~
nie nak hangin nie. ngee~ 

rasanya hana da cukup ajar pasal tips nie..
lain kali kalo tak letak link, sekurangnya tinggalkan jejak kt cetbox hana..
senang hana nak jejak taw~ 
disebabkan hana angin baik hari nie, hana nak share tips kt korang la kan..
cakap nak FOLLOWER RAMAI.. 
SO sape2 yang tak letak link blog dye lagi uh, sila la tgk tips nie yerk...

SELAMAT BERAMAL~ 

:: Apabila Semua Bercerita Tentang Hak::







~✿>> BUDAK MUDA BERCOUPLE suka menyebut soal 'HAK'..lelaki itu 'hak' dia sebab dah jadi "BOYFREN" dia..perempuan itu 'hak' dia sebab dah jadi "GIRLFREN" dia..bila ada yang kacau 'hak' tersebut, BERLAKULAH PERGADUHAN sesama mereka..

LELAKI BERGADUH sampai BERTUMBUK-TUMBUK..
PEREMPUAN BERGADUH sampai TARIK-TARIK RAMBUT..


DENGAR SINI ANAK MUDA, sebelum bising 'MEMPERTAHANKAN HAK' kamu, cuba PERIKSA balik :
✿~ Perempuan itu HAK BAPA dia, kalau mahu dapat hak tersebut..SILA BERJUMPA dengan bapanya terlebih dulu..
✿~ Lelaki itu HAK IBU dia, sudah cukup tertunaikah TANGGUNGJAWAB dia sebagai ANAK LELAKI kepada ibunya sendiri?

Jika tidak, JANGAN SIBUK sangat bercerita pasal 'hak', jika hak yang sepatutnya TIDAK KAMU TUNAIKAN..HAK ALLAH pun masih belum TERJAGA, berani benar menyebut pasal hak..♥♥



p/s: jangan la nk bising2 kalo hak yang sedia ada belum tertunai lagi bukan? lepas nie kalo ada yang sbut pasal hak dia pada bf @ gf lagi aku tampoorr karang. hahaa~ 



:: Keistimewaan Lelaki Berjanggut ::

:: WAHAI LELAKI..NAK JADI LEBIH KACAK, SIMPANLAH JANGGUT ::

"Lelaki yang berjanggut LEBIH MANIS DIPANDANG..." 
♥(wanita solehah)♥

Sabda Rasulullah SAW :
"Cukurlah kumis dan peliharalah janggut."
(HR Muslim)

"Janganlah kamu menyerupai orang-orang Musyrikin dan peliharalah janggut kamu."
(HR Bukhari dan Muslim)

p/s : Janggut merupakan SUNNAH KEKAL hingga ke alam kubur, seorang lelaki akan lebih menyerlah KETAMPANAN dan SIFAT KELAKIANNYA apabila mempunyai janggut..♥♥

:: Wahai LELAKI, berjanggutlah ::







p/s: hana pun suka lelaki yang ada janggut sejemput tu.. nampak manis je.. so korang cam ne?? 



:: Ku Tidak Sempurna Seperti Mu ::

Sungguh, banyak sangat kelemahan diri..kadangkala, sampai tidak tahu hendak BETULKAN yang mana satu dulu..berlawan dengan kehendak hati, dan sungguh proses MEMPERBAIKI DIRI sangat menyakitkan..PEDIH, kena lawan yang sungguh-sungguh..harus KUAT, CEKAL..paling penting, BERANI UNTUK BUAT..

Saya CEMBURU..cemburu pada mereka yang kuat..
Sungguh-sungguh..
Pada kamu yang berbuat..
Pada kamu yang jujur dengan diri sendiri..
Pada kamu yang ikhlas..
Pada kamu yang cekal..

>> KUATKANLAH diri ini dengan kekuatanmu..tampunglah KELEMAHANKU, dengan segenap kelebihanmu, yakinkan aku, kita sentiasa ada Allah..DOA kita dimakbulkan, tapi dengan CARA Dia yang terindah..<<

Saya PERLU..
Perlukan awak..
SELALU..
Untuk MENCINTAI saya, supaya mencintai Allah..
Menelusuri ketidaksempurnaan bersama-sama itu, INDAH.






:: 15 May terjadinya Peristiwa Nakbah Palestin ::


Apa itu Nakbah?
NAKBAH bermaksud MALAPETAKA atau BENCANA BESAR. Manakala Nakbah Palestin merujuk kepada pengisytiharan Negara Haram Israel yang telah diistiharkan secara rasminya pada 15hb Mei 1948. Peristiwa ini berlaku selepas terlaksananya pendudukan dan penjajahan haram oleh rejim Yahudi Zionis ke atas tanah dan penduduk asal Palestin secara sistematik dengan bantuan British dan PBB.
Apa kesan awal utama Nakbah ?
  1. Nakbah menyebabkan hilangnya negara Palestin daripada peta dunia antarabangsa.
  2. Lebih daripada 60 peratus rakyat Palestin (800 ribu orang daripada 1.4 juta) diusir ke luar negara dan 30 ribu lagi diusir ke daerah-daerah yang ditakluki mereka.
  3. 478 daripada 580 perkampungan rakyat Palestin yang wujud sebelum perang 1948 telah dihancurkan yang melibatkan lebih 34 jenayah pembunuhan beramai-ramai rakyat Palestin.
Apakah realitinya setelah 62 tahun Nakbah?
1. Penjajahan dan penindasan yang berterusan sehingga mereka berjaya merampas lebih daripada 90% dari keseluruhan bumi Palestin.
2. Melakukan penangkapan dan pemenjaraan orang-orang Palestin yang tidak bersalah sehingga lebih daripada 12 ribu di kalangan mereka kini merengkok di dalam penjara Israel.
3. Sekatan ekonomi yang dirancang kemas sehingga orang-orang Palestin tersepit, menganggur dan dibelenggu kemiskinan serta kebuluran.
4. Anak-anak Palestin yang telah dinafikan hak untuk belajar sehinggakan jumlah mereka yang sempat ke pengajian menengah adalah dari peratusan yang sangat kecil.
5. Rejim Zionis tanpa malu dan segan telah membina tembok pemisah gergasi yang terpanjang di dunia yang menyekat penghidupan rakyat Palestin serta menjadikan Palestin sebagai penjara yang terbesar di dunia.
6. Seramai 6.45 juta di kalangan rakyat Palestin adalah pelarian yang hidup dengan penuh kedaifan sejak 62 tahun yang lalu. Inilah kes pelarian yang paling lama dan perit di dalam sejarah peradaban dunia.
7. Pembunuhan dan penyiksaan yang berterusan terutamanya di Gaza yang merupakan krisis kemanusiaan terhebat di abad ini.
8. Peningkatan serangan ke atas al-Quds oleh ekstremis Zionis yang mencabul kehormatan dan kesucian al-Quds serta projek pembinaan kuil Yahudi di perkarangan Al-Aqsa.
Apakah rancangan jangkamasa panjang mereka?
  1. PengYahudian Baitul Maqdis dan pembinaan Kuil Yahudi ’The Solomon Temple’.
  2. Pembinaan Israel Raya atau ’The Greater Israel’.
  3. Menguasai dunia antarabangsa keseluruhannya.

Apakah mereka akan berjaya di dalam cita-cita ini?
Tidak
Apakah bukti-bukti kegagalan mereka ?
  1. Kegagalan mereka untuk membina ’The Greater Israel’ walaupun setelah sekian lama mereka menjajah Palestin.
  2. Gaza kembali ke tangan Palestin dan Golan Height pula ke tangan Syria.
  3. Intifadhah menyebabkan merudumnya ekonomi Israel dan hilangnya ’rasa selamat’ di kalangan orang-orang Israel.
  4. Penghijrahan lebih 700 ribu orang-orang Israel yang melarikan diri pulang ke negara-negara Barat sejak tahun 2000 lagi.
  5. Generasi muda Yahudi mereka tidak berminat untuk mempertahankan agenda Zionis.
  6. Gagalnya regim Zionis dengan sokongan penduduk seramai 5 juta orang dan Amerika sekutunya untuk mengalahkan Gaza yang hanya mempunyai seramai 1.5 juta penduduk.
  7. Perjuangan umat Islam yang semakin kuat dan mendapat tempat di kalangan oarng-orang Palestin, bangsa Arab dan umat Islam di seantero dunia.
  8. Dan tentunya disebabkan janji-janji Allah dan Rasulullah s.a.w.





:: Semangat & Korang Mesti Tolong ::

selamat malam semua pembaca blog ku. 
nie. hana mempunyai masalah nie. adoii.. 
pening tol la.. 
dengan masalah reunion kelas nya.. macam2 dalam kepala hana.. 
berat jugak menjadi TPM nie.. tapi kerana sahabat yang aku sayang, aku sanggup. 

btw, korang.. taw x mcm mana nak buat KEK NUTELLA?? 
anybody knows?? 
please help me~ 

adik hana nak sangat makan nie.. yew la hana kan duk rumah je sekarang
belajar memasak je. 
lauk2 tu boleh la kalo nak buat kenyang perut kan.. 
tak de la segan nak datang umah orang kn
mak hana cakap " perempuan yang tak pandai masak nie rugi, coz melalui masakan kita boley pikat seseorang
umur pun da 19 tahun.. 
kalo tak pandai~ MALU~ 
sekarang dalam proses menambah ilmu.. 

sesiapa yang mengetahui resepi nak buat kek nutella let me know ok? 
inform me at FB @ MY BLOG. 
thanks a lot ~ 







:: Muhasabah Diriku ::





Kαtα2 kαli pertαmα αdαlαh yαng pαling terkesαn di hαti.
Tαpi jikα kitα dαh biαsα ungkαpkαn
"sαyαng", "rindu", "cintα" kepada ramai orang sebelum masanya,
bimbαng vαlue "sαyαng" dαn "cintα" itu sedikit demi sedikit hilαng,
tidαk lαgi bermαknα. Hαnyα terlαfαz di bibir, tαpi tidαk di hαti.."

Kitα selαlu bermαin kαtα, berjαnji setiα,
tαpi sαyαng diluαh pαdα yαng belum kita empunyα.
Bilα terlαlu bαnyαk yαng diluαh,
αkhirnyα kαtα-kαtα pun hilαng kemαnisαnnyα
untuk diluαhkαn untuk kαli yαng keseterusnyα.
Jαdi, luαh pαdα yαng berhαk. Bukαn pαdα yαng bukαn hαk.
Simpαn kαtα mαnismu untuk si diα yαng kαmu cintα.
InsyαALLAH, Aαmiin. . .'^_^,
~Muhαsαbαh diri~.





:: Nasihat Untuk Orang Bercinta ::

selamat malam semua.. 
demam2 nie dah lama tak post entry.. 
tajuk dia best.. 
entry nie pun sempoii bahasa je ;) hehe.. 
harap korang ley ambil pengajaran ;) 
termasuk la hana sendiri yang banyak kekurangan ini ;) 
yang nie hana tulis sendiri kerana terjumpa secebis nota kecil daripada seorang guru semasa sekolah menengah dulu ;) CIKGU AMIR. 
  • Jangan dirimu biarkan kemanisan bercinta itu "dihirup " sebelum dirimu bernikah dengannya.
  • Bercintalah dengannya sekadar sahaja, kelak bimbang dia bukan jodohmu. 
  • Jikalau dirimu ingin berbahgia seumur hidup, maka tahanlah dirimu sebelum dirimu sah menjadi miliknya.
  • Jikalau dirimu mencintai dirinya, maka binalah asas perkahwinan berlandaskan syariat-Nya.
  • Kebahagiaan yang dirimu lihat sebelum nikah hanyalah PALSU belaka, yang sebenar adalah selepas nikah.
  • Jikalau dirimu ingin yang terbaik untuk pasangan mu, maka dirimu dahulu lah yang mesti menjadi yang terbaik. 
  • Membina keserasian antara kalian bukanlah dengan cara "berdating" cukuplah sekadar mengetahui apa yang perlu dirimu ingin tahu.
  • Bercintalah untuk mencapai cinta-Nya.
  • Jika dirimu masih belum bercinta, maka tahanlah dirimu untuk bercinta sehingga dirimu yakin cinta itu membawa ke alam perkahwinan.
  • Jangan biarkan nafsu dan cintamu sehingga tidak diterima oleh ALLAH, kelak ALLAH akan tarik kebahagiaan hidupmu. 

sekadar itu lah yang hana ingin kongsikan kepada semua pembaca sekalian.. 
secebis nota itu sungguh bermakna buat diriku.
terima kasih cikgu~



Tutorial Tukar Background Blog

selamat malam.. 
sekarang da pukul 11.30 malam.. tutorial yang ke dua pada malam nie.. 

tutorial nie hanyalah pada old template taw~ 
tapi step dia teramat la senang..
kalo korang rajin atau tidak je nak cari background tu.. 

sekarang ikut step dibawah yerp ;) 

1- DESIGN > ADD HTML 

2- Copy code dibawah. yang nie adalah code hana sendiri taw~ korang pilih yang lain je la.


<style>body {background-image: url('URL BACKGROUND');background-attachment: fixed;background-repeat: repeat;}</style>


3- Paste dalam kotak tu ~  


P/S: ~ yang hana warnakan colour merah tu korang ley tukarkan dengan url korang sendiri.. 
tips: boleh cari kat PHOTOBUCKET, GLITTERGRAPHIC.  

Tutorial Disable Highlight Text

wah~ hari nie baru mula nak buat tuto.. 
dan nie suma hana buat kerana budak comel bernama 
cik nisya nie~ 



dia suruh hana ajarkan dia supaya tiada orang boley copy paste dia punya entry.. 
tu bisa sahaja .. 
kalo korang buat yg disable right click tu COPYCAT masih lagi boleh copy
dengan tekan shaja ctrl+ c. siap! senang je
tapi kalo korang buat disable hightlight, konpem2 je dia x ley nk copy.. sekarang ikut ye. 

1- masuk bahagian DESIGN> ADD GADGET> HTML CODE.

2- copy code nie yer ;) 

<script type="text/javascript">
function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}
//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>
 
3-  paste kan dalam html tadi~ 

SIAP~ 


p/s: sekarang orang lain just can see je la ;) selamat mencuba.. kalo ada pape masalah, comment aja ;) 


:: sweet short story ::

Girl: I want you to be my boyfriend forever.
Boy: I don't.
Girl: Why?
Boy: Because then I can't be your husband. ♥ ♥ ♥
# sweetnye ♥



:: Aku dari Tulang Rusuk Siapa? ::


Ketika aku remaja
Sesaat selepas mendengar kisah Adam dan Hawa
Terbit satu pertanyaan dalam diri ku
Aku ini tulang rusuk kiri siapa?

Bagaimana rupanya,
Tinggi atau rendah,
Kurus atau gempal,
Cerah atau gelap,
Tampan atau jelek.

Puas aku membayangkan,
Impikan jejaka rupawan,
Persis seorang pahlawan.

Ketika aku menganjak dewasa
Dikala sedang menuntut di menara
Timbul semula persoalan itu,
Aku ini tulang rusuk kiri siapa?

Bagaimana hartanya,
Motor atau kereta,
3310 atau Iphone,
Selipar atau Adidas,
Miskin atau kaya,
Puas aku mencariImpikan lelaki hartawan
Persis seorang jutawan.

Ketika aku akhirnya dewasa
Dikala sedang berusaha berkerja
Bertanyaku sekian kali,
Aku ini tulang rusuk kiri siapa?


Bagaimana akhlaknya,
Malas atau rajin,
Baran atau sabar,
Dungu atau pintar,
Jahat atau baik,
Puas aku berdoa
Impikan lelaki budiman,
Persis seorang beriman.

Ku tanya lagi pada diri,
Aku ingin jadi tulang rusuk kiri siapa,

Pentingkah rupa?
Cukuplah yang sedap di mata,
Pentingkah harta?

Cukuplah yang mampu menyara,
Pentingkah iman?
Terdiam aku seketika.

Kerana diriku melihat diri sendri,
bagai tak layak untuk disunting oleh pencinta Ilahi,
Diriku lemah sekali,
Penuh dosa dan layak dicaci,
Bagaimana kalu pemilik tulang rusuk ini ketahui,
Bertapa hinanya si rusuk kiri
Pasti dia menyesal sekali

Lalu ku tanamkan azam,
Tuhan masih memberiku peluang
Akan ku berusaha membaiki diri,
Bagi melayakkan diri pada yang terbaik.
Semoga pemilik tulang rusuk kiri,
Akan bahagia bersamaku di dunia dan di akhirat nanti.



:: Reminder for Student::

pada saat nie, hana nk berkongsi dengan korang tarikh penting nie.. 
takowt ada yang x tahu,. 
al maklumlah..
manusia kan.. memang selalu lupa.. 
jadi, sebagai peringatan untuk hana jugak, hana teringin nk kongsi dengan korang.. 
sharing is caring right?? 

nie hana amek dari internet jugak,. 
tapi kowt2 korang x taw~ hana kasi taw la kt sini ;) 

Keputusan Permohonan UPU IPTA, KPLSPM, Matrikulasi, Politeknik, Tingkatan 6, CIAST, IKBN/IKBNT, IKM, ILP, JMTI, KKTM, Kolej Komuniti, NATC, ADTEC

Keputusan Permohonan IPTA
Senarai tarikh semakan temuduga, tarikh keputusan permohonan dan tarikh pendaftaran pelajar baru bagi Matrikulasi, UPU, USM, KPLSPM, Politeknik, program TEVT, ILKA dan Tingkatan 6 untuk tahun 2012. Diharap senarai tarikh semakan keputusan permohonan ini dapat membantu para pemohon.

UPU – Lepasan SPM

 TarikhRujukan
Semakan Temuduga (untuk kursus yang ada temuduga sahaja)11 April 2012

12 April 2012
UTMUiTM dan UPSI
Temuduga12 – 24 Apr 2012 
Keputusan PermohonanAwal Mei 2012akan dikemaskini #
Penerimaan Tawaran DitutupMei 2012 
Rayuan DitutupMei 2012 
Pendaftaran Pelajar Baru – Asasi
- Diploma

27 Mei 2012
3 Jun 2012
 
Keputusan RayuanJun 2012 

UPU – Program TEVT & ILKA

IKBN/IKBNT, IKM, ILP, JMTI, KKTM, Kolej Komuniti, NATC, ADTEC
 TarikhRujukan
Semakan Temuduga (untuk kursus yang ada temuduga sahaja)18 April 2012ILJTM IKBN
Keputusan PermohonanAkhir Mei 2012akan dikemaskini #
Penerimaan Tawaran DitutupJun 2012 
Rayuan DitutupJun 2012 
Pendaftaran Pelajar Baru1 – 15 Julai 2012 
Keputusan RayuanJulai 2012 

POLITEKNIK

 TarikhRujukan
Semakan Panggilan Temuduga12 April 2012politeknik.edu.my
Temuduga16 & 17 Apr 2012 
Keputusan Permohonan (Program Diploma Politeknik Premier)Minggu kedua Meiakan dikemaskini #
Keputusan Permohonan (Program Diploma Politeknik Konvensional/ METrO)Minggu pertama Jun 
Keputusan Permohonan (Program Diploma Lulusan Sijil Kolej Komuniti / Politeknik KPT / Institut Kemahiran)Minggu pertama Jun 
Keputusan Permohonan (Program Diploma Lanjutan)Minggu pertama Jun 
Rayuan DitutupJun 2012 
Pendaftaran Pelajar Baru8 & 9 Julai 2012 
Keputusan RayuanJulai 2012 

CIAST

Ambilan MeiTarikhRujukan
Keputusan Permohonan17 April 2012CIAST
Pendaftaran Pelajar Baru2 Mei 2012 
Ambilan SeptemberTarikhRujukan
Semakan Temuduga (untuk kursus yang ada temuduga sahaja)17 April 2012CIAST
Temuduga23 – 26 April 2012 
Keputusan PermohonanAkhir Meiakan dikemaskini #
Pendaftaran Pelajar BaruSeptember 2012 

UPU – Lepasan STPM & Setaraf  (Bukan Pendidikan)

 TarikhRujukan
Semakan Temuduga (untuk kursus yang ada temuduga sahaja)23 April 2012UPNM, UiTM, UIAM,UKM, UPM, UUM, UTM, UMS, UM
Temuduga26 Apr – 6 Mei 2012 
Permohonan Fasa 2 (Matrikulasi & Asasi sahaja)26 Mei 2012 
Keputusan PermohonanPertengahan Julaiakan dikemaskini #
Pendaftaran Pelajar Baru1 & 2 Sept 2012 
Keputusan RayuanSeptember 2011 

UPU – Lepasan STPM & Setaraf (Pendidikan)

 TarikhRujukan
Semakan Ujian MEdSI20 – 27 April 2012mpm.edu.my
Ujian MEdSI28 April 2012 
Semakan Temuduga19 Mei 2012 
Temuduga24 – 30 Mei 2012 
Keputusan PermohonanPertengahan Julaiakan dikemaskini #
Pendaftaran Pelajar Baru1 & 2 Sept 2012 

USM

 TarikhRujukan
Semakan Ujian MUnSyI2 April 2012 
Ujian MUnSyI31 Mac 2012

7 April 2012
 
Semakan Temuduga23 April 2012 2pmpohon.usm.my
Temuduga2 – 10 Mei 2012pohon.usm.my
Permohonan Fasa 2 (Matrikulasi & Asasi)26 – 30 Mei 2012 
Keputusan PermohonanPertengahan Jun 2012 
Penerimaan Tawaran DitutupJun 2012 
Rayuan DitutupJun 2012 
Keputusan RayuanJulai 2012 
Keputusan Ijazah Sarjana Muda PendidikanPertengahan Julai 
Pendaftaran Pelajar Baru1 & 2 Sept 2012 

MATRIKULASI

 TarikhRujukan
Keputusan Permohonan25 April 2012moe.gov.my
Rayuan Ditutup13 Mei 2012 
Pendaftaran Pelajar Baru21 Mei 2012

28 Mei 2012
Kolej Matrikulasi Labuan

Semua Kolej Lain
Keputusan Rayuan dan Ambilan Kedua7 Jun 2012 
Pendaftaran Pelajar Baru (Rayuan & Ambilan Kedua)Jun 2012 

KPLSPM – PISMP

Lepasan SPMTarikhRujukan
Semakan Temuduga30 April 2012moe.gov.mybaru
Temuduga & Ujian Insak7 – 18 Mei 2012 
Keputusan Permohonan5 Jun 2012 
Pendaftaran Pelajar Baru18 Jun 2012 
Semakan Calon Ganti (jika ada)Julai 2012 
Lulusan UEC & SMA/SMUTarikhRujukan
Permohonan Ditutup2 Mei 2012 
Semakan Temuduga14 Mei 2012moe.gov.my
Temuduga & Ujian Insak21 – 24 Mei 2012 
Keputusan Permohonan5 Jun 2012 
Pendaftaran Pelajar Baru18 Jun 2012 
Semakan Calon Ganti (jika ada)Julai 2012 

TINGKATAN 6

 TarikhRujukan
Semakan Tawaran ke Tingkatan 625 April 2012moe.gov.my
Pendaftaran Pelajar Baru8 Mei 2012 
Permohonan Pertukaran JurusanMei 2012Pengetua Sekolah
Tarikh Tutup RayuanJun 2012Pengetua Sekolah