:: cara ltk link kt blog:: PENTING NIH!

Assalamualaikum.. 
ishh. hana geram ni!
tp pertma kli nie hana nk ucp trimas la kt korang yew yg da follow blog hana.
tp hana sadis tol la. bila hana nk follow korang blik.. 
xde link! cm ne hana nk follow?
bila hana x follow karang, korang buat entry x polo blog kowang lak.. 
lain kli ltk la url blog korang k.. 
ade 3 cara nk untuk memudahkan blog anda dipolo :)
  • mse pes tyme anda msuk ke blog hana, anda akn nmpk MASTER LINKY  kn? ape kate, korg rjinkn tgn korang, msukkn url blog korg kt c2. 
  • kalau malas jgk, korang g kt shoutbox hana 2, yg cumel2 tu, korang tgglkn jejakk kaki korang. t sng hana nk usha blik k.. 
  • cara yang agak senang la jgk. korang ltk korang pnya url blog kt setting cm nie. 
tp pd mlm nie hana nk ajorrr korang cara k 3, supaya blog anda mudah dipolo olehh orang len.. 


.
.
.
.
*korang tgk k cm ne hana buat, bukak mata 2 luas2. nie hana da gna printscreen da nie.*
*kali nie hana gna blog kawan hana NADIKHZ *
korang polo la yew jgk k. yew nie newbie ;) 



* mula2 korang bkk la blog korang. then tkn follow blog korang sndiri. then ikt step yg hana da buat tok korang k*



*lps korang da ikt step diats, korang click lak kt site setting. kuar la mende yg ats nie. then korang tgk kt hana ltk arrow 2, ADD LINKS taw!. korang tkn la kt c2 yerp



*korang isi yang hana da buat arrow n number 2. merah g2 supaya sng korang nk tgk * 




*korang g la kt blog kawan korang. nie hana plih blog bestie hana* korang tkn kt gmbr korang yerp.  tgk arrow tuh. lps 2 step kt bwh nie lak~*



*OKIE! udah siap sihh! bila korang tkn j gmbr korang 2, korang kn nmpk permanent link. link yang korg isi td la yerp. yang hana tnjukk tuh~ 


p/s: -kalau ade pape yang x mnjd, tanya hana taw! komen je kt kotak bwh nie.. 
tapi hana wse sng j step yang hana da sdiakn tok korang.. 
- razi, aku da promote blog ko nie ;) haha


:: 8.2 saat untuk suka kt seseorang? ::


Assalamualaikum.. 
selamat malam yarh! 
9.31 mlm. korang tak buat pape k? 
bosan btol kn. ngee~
akibat bosan yg terlampau.. 
hana mau tulis entry larhh~ 

tjuknya: 8.2 saat tok suka kt seseorang?

haha. korang percaya tak statement tu? tak smpai 10 saat pown kan?
tp 2 la hakikatnya. ce cite.. ce cite..
cm nie la citer nya.

seramai 115 pelajar kolej, mereka di khndaki tulis ciri2 idaman lelaki dan perempuan mereka..
mereka pun tulis la. (law korang, ciri cm ne korang nk ep?)
lpas tu, beberapa pelakon lelaki dan perempuan yang cntik lgi hensem diminta bergerak dihdpan mereka.
kelakuan pelajar ni diperhatikan melalui kamera ;)
*kalau yg nakal2 nie msti jd teropong da mata dowg*

seterusnya saintis nie mendapati bhawa lelaki yang melihat wanita cantik dalam purata 8.2 saat!
bagi wanita yang tidak cntik, mereka tgk tak lebey pn dr 4 saat .:)
*jaat tol kn, tgk yg cntik2 ja* hahaha.


bagi perempuan lak---> masa mereka untuk melihat lelaki tidak ada beza pn sama ada 
menarik atau pn tidak. same j ;)

p/s : - mata amat pntg untuk melihat.
-kajian menunjukkan lelaki lebey tertarik dengan wanita yg cntik untuk dijadikan pasangan.
-kesimpulannya, setiap orang punya kelebihan dan kekurangan. 

:: YA ALLAH, aku tak mampu! ::

Assalamualaikum.. 
ya ALLAH.. begitu berat dugaan yang mu berikan padaku . 
pada hari jadi ku. adik ku accident. 
lututnya luka parah. BERLUBANG!
adik hana lak arif 2 demam. 
alhamdulillah hana ada kt umah.. boley jge dorang.. tapi bukan perkara nie hana nk citer.
dugaan nie baru sedikit. insyaallah hana mmpu tanggung lagi. dengan izinMU ya ALLAH.




tapi kt sini hana nk tegaskan TIADA SESIAPA PUN terlepasa daripada MUSIBAH dan KEKECEWAAN.
ats diri kita sendiri untuk mengatasi hal tersebut. 

Sedarlah wahai manusia yang hina..Allah menguji kita kerna Allah sayangkan kita..Kerna Allah S.W.T itu penuh dengan sifat Ar-Rahman dan Ar-Rahim..Kerna Allah ingin memasukkan ke dalam syurgaNya..Jom kita baca soalan dan dalil di bawah,agar kita mampu mengerti..

KENAPA AKU DIUJI?
Firman Allah SWT: "Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan: "Kami telah beriman", sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang2 yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang2 yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang2 yang dusta." (QS Al-Ankabut: 2~3)

KENAPA AKU TAK MENDAPAT APA YANG AKU INGINKAN?
Firman Allah SWT: "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (QS Al-Baqarah: 216)


KENAPA SANGAT BERAT UJIAN INI?
Firman Allah SWT: "Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." (QS Al-Baqarah: 286)

AKU RASA KECEWA!
Firman Allah SWT: "Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang2 yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang2 yang beriman." (QS Al-Imran: 139)

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
Firman Allah SWT: "Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaran dan perteguhkanlah kekuatanmu serta patuhlah kamu kepada Allah supaya, kamu beruntung (mencapai kemenangan)." (QS Al-Imran: 200)

Firman Allah SWT lagi: "Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepadaorang-orang yang khusyuk" (QS Al-Baqarah: 45)

APA YANG AKU DAPAT DARI SEMUA INI?
Firman Allah SWT: "Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang2 mukmin, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka..." (QS At-Taubah: 111)

KEPADA SIAPA AKU MENYANDARKAN HARAPAN?
Firman Allah SWT: "...Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal dan Dia memiliki Arasy yang agung." (QS At-Taubah: 129)

AKU TAK MAMPU BERTAHAN LAGI!!!!!
Firman Allah SWT: "... ..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." (QS Yusuf: 12)

Jadilah kita hambaNya yang senantiasa tunduk dan patuh pada syariatNya..Bukan manusia yang angkur dan takbur di bumi Allah ini..Nauzubillah~ Moga-moga kita terus berada di dalam redhaNya..

amin ya rabbal alamin...

:: maafkan ku sahabat::



coretan hatiku:)

sahabat. dikau hadir ketika ku sepi. kau hadir ketika kugembira.
kita kongsi semua suka dan duka.
sesungguhnya diriku amat syg padamu..

pernah tak korang terasa dengan kwan korg? msti la penah kn? spe yg tak penah tuu ckp ckett kt hana
nk skodeng ckett hati dye! ngee~
tapi ketahuilah NOBODY PERFECT! 
tidak ada yang sempurna dalam dunia nie. jika sahabt korang 2 mintak maap kt korang.
maapkan dia. SI DIA mungkin tidak berniat untuk menyakitkan hati anda..
 nie tips berdasarkan pengalaman hana sendiri :*

1- Andai dia dtg untuk meminta maap kepada anda, jgn la buat DUNNO  je. nanti kecikk pulak hati dia. nanti tak pasal2 korang lak kne mnx maap kt dia tuh. jika anda buat tak peduli je, perassan sakit hati tu semakin dalam.. orang ckp >> makan dalam .

2- Tentukan kesalahan apa yang perlu anda maapkan. apakah kesalahan sahabat anda itu.. jgn main hentam je!

3- Berdoa dan bertawakal la kepada ALLAH sebelum bersemuka dengan kwan anda itu.. fikirkan cara bagaimana anda harus ckp kt dia bhawa anda telah maafkan dia. perkataan " aku dah maafkn kesalahan kau" nampak cam tak ikhlas jekan. nampak sgt berpura2 . haha. tp sebaiknya cari lah cara lain contohnya "hantar msg, email, msg kt FB  @ cara lama cket guna surat" 

4- Anda harus benar- benar ikhlas maafkan si DIA. kalaulah kita cuma berpura2 maafkn dia, kita tidak akn rasa tenteram. rasa tidak puas hati akn terus mekar dalam hati. sebab itu la hana ckp kne gna plan. jgn main serbu je. dan yang paling penting ikhlas!

5- Sekiranya anda mahu sambungkan kembali persahabatan itu, selain menghulurkan maaf seikhlas hati, berikanlah kata2 semangat. contahnya " kita kwan sampai mati bukan? xper. kita lupakan yang dulu"
kemungkinan kata2 anda dapat memberikan kepuasan dalam hati si dia.

p/s: ~ sahabat nie sgt susah dicari. sekali kita kehilangan dia, dia tidak akn kembali lagi.. hargai lah sahabat anda sebaik2 nya.
~setiap orang diciptakan serba kekurangan dan kelebihan. oleh itu kita saling lengkap melengkapi antara satu sama lain.
~ jgn la sikap sombong kalau kawan kita mnx maap dengan kita, t makan diri . ALLAH pun tak suke hambaNYA yang tak memaafkan kesalahan orang lain.
~sedangkan ALLAH dan NABI memaafkan kesalahan umatnya, siapakah kita untuk tidak maapkan kesalahan orang lain?
~semoga ambil iktibar daripada kesilapan yang llu ;)

* sekian, terima kasih kerana membaca entry yang tak seberapa nie*

:: 10 sebab perempuan takkk respect lelaki :::

1.  dah ada awek kau nak pegang2..elok2 awek kau pakai tudung kau sibuk nak tengok rambut dia..konon special untuk kau seorang..bila awek kau tak nak kasI semua tu, kau cakap bye2.. wah, KAU LELAKI GATAL.

2. bila keluar dengan awek, kau sanggup jemput hantar awek kau. berhabis duit kasi hadiah kat awek bila awek merajuk pun tak pe..konon kau penyabar.. tapi bila mak kau suruh pergi kedai beli bawang, macam2 alasan kau kasi. pastu siap minta duit lagi kat mak. wei, KAU LELAKI TAK BOLEH HARAP.

3. kalau ada awek cun beratur belakang kau masa nak cucuk duit kat atm, dengan segala hormat kau kasi dia beratur depan kau..konon kaulah lelaki paling gentleman..tapi, bila ada mak cik pregnant berdiri depan kau dalam monorail, kau buat bodoh je. siap pura-pura tidur sebab xmau bersesak-sesak berdiri.. sah, KAU LELAKI TAK BERTIMBANG RASA.

4. tiap kali lepas makan, kau hisap rokok sebatang dua..nampak je ade awek cun, makin semangat kau..kau rasa hisap rokok tu sangat cool..alahai, sebenarnya ramai perempuan dah 'reject' kau sebab diorang tanak cepat jadi janda. KAU LELAKI YANG TAK PEKA.

5. bila kau bawak kereta, ada je awek baik dengan kau, kau tuduh perempuan tu gila harta..padahal perempuan tu tau ko punya kereta tu duit bapak kau..bukan harta kau tapi harta bapak kau.aduh, KAU LELAKI PERASAN.

6. bila kau dengan kawan-kawan kau, kau suka gelak kuat-kuat. mencarut pun kuat2.. semua f**k, s**t, macam2 lagi smua kau nak sebut. kau rasa kau sempoi bila mencarut. tapi perempuan pandang KAU LELAKI TAK BERADAB.

7. pergi tengok bola, tengok konsert, berapa mahal harga tiket pun kau sanggup..konon untuk kepuasan diri.. tapi pergi masjid hari Jumaat seminggu sekali, masuk pun free, kau liat..bab agama kau aci mengelat. herm... KAU LELAKI TAK BOLEH BUAT SUAMI.

8. kau suka kutuk2 n gelak2 kat gambar perempuan2 kat fb..kau kata konon bajet cun..abih yg kau amik gambar jelir2 lidah yang konon rock sangat tuh, kau rasa cool? haishh...KAU LELAKI YANG TAK CERMIN DIRI..

9. time awek kau merajuk, berbakul-bakul kau kutuk. konon modal perempuan merajuk n air mata.. tapi bila kau mogok tak nak cakap dengan awek kau sebab sakit hati, tu kes apa plak.. wei, KAU LELAKI EGO.

10. kau hisap rokok kau rasa kau handsome. lepas tu puntung rokok kau buang merata-rata.. kadang2 bila kau rasa nak meludah, dekat mana-mana pun kau tak ambil peduli. alahai, KAU LELAKI PENGOTOR.

* haha.. korg jgn la jd calon2 diats nie. mkwe kowg tak suke la beb!* 

::: Pengalaman yang tidak dapat dilupakan ::

Assalamualaikum wahai semua sahabtku.
semoga hidup anda diberkati ALLAH slalo0.
kli nie hana nk citer sal lesen kete hana. haha

AKHIRNYA! hana llus jgk JPJ..
akn ku ingt nme P.P HUSSAINN BIN HASSAN  2
sebagai jpj yg plink nakal skali . ishh!
ade ke ptt tyme sdp2 hana tgh bwk kete. yew suh hana
bwk 60km/j kt selekoh? nk tmpah maut ka?? ngee~
hana plk dengan slamber aja wt dunno j. ttp bwk slow. haha.. padan muke. sengaja la 2
nk suh aq kandas! hihi. 
last2 msuk j kt kediaman tercinta WIMOZARD,
prking la kt dpn office yew 2.. lps 2 yew pn ckp dengan macho j,
'awk taw x lgi awk kandas nie? aq lak nie ngan sadis nya. 
kne korbankan blik ka rm100 ak? TIDAKKK!
hana pn pura2 la ty knp kt mne sy kandas? yew ckp kt simpang nk kuar jln bsr. 
then hana pn ucap j lh 'terima ksih tuan" then yew pn pggil blik.. 
awk tgk la dlu kerts awk 2. dengan layu mayu nye hana tgk 
la llus rupanya dpt 17/20. boley la kan? dr kandas. haha.. 
kuar dr kete ngan hati yg berbunga2 skali . hahah. 
tggu siap lesen P j t. then ley la bwk kawan2 g jln lak.. 

END PART 1.
********************************************************************

PART 2 :) 

Hari nie lak tepat pd 20 APRIL 2011
hana telah dipanggil untuk ditemuduga sebagai TEACHER g2 lorhh. 
x percaya wse! haha..
hana berterima ksih sgt kt ibu bapa hana yg sudi ambil cuti semata2 nk hntr hana g mktb 2. 
THANKS MOM N DAD.

hana smpai lam kul 8 la.. 
then mse hana smpai 2 kne la cri pusat kod temuduga 2
pusat kod temuduga hana T01B.
then kuar la seorang lady yg cntik.
"ok dear, please sit down here n waitt for us to call u enter the room"
then dalam mse 3 minit dtg la plk sir.
yew tampal senarai pelajar kt pintu .
so korang kne sain la kt c2. spe tak sain bermkna korang TAK HADIR.hana kne no 2. 
then about 10 min, they call all of us to enter the room
we have to answer the INSAK  test.. 
the question is very easy but very confussing. 
time given about 30 minutes! 
*LBEY pd 30 mint, yew akn ambil j paper korang*
ade 135 soalan taw. jwb bek2. tp ade jgk la calon yg tak sempat nk jwb sume soalan 2. 
lps INSAK, dowang suh kuar dulu tok prepare for group interview.. 
THEN, they give us 1 paper with 2 questions. 
u cannot write in the paper.
just remember in your mind. after 15 min, 
conversation started! 
*lam group hana ade 8 orang taw*
at this time u must be the first person to speak.. 
just speak . u are not allowed to speak in MALAY.
full ENGLISH!
about 30 min the conversation is over. 
now its time to individual interview.. 
as u already know, im second person to be interview. only ALLAH knows about my feeling.
now it is my turn . 
first knock the door and say ASSALAMUALAIKUM to them. n give the cutest smile to them. haha
give ur file to the them and if they say,'u may sit down' then sit. 

  • introduce urself.
  • why u want to be a teacher.
  • current issue
  • general knowledge ( jux remember simple knowledge like name of agong n something like that)
  • about tesl and subject that u take .
  • last but not least, i wish all of u good luck and all the best.
p/s: *pstikan korang susun btol2 sijil2 korang.. 
dorang nk yg tersusun taw.. 
mula- maklumat diri, surat beranak,ic,slip spm,sijil berhnti skolah,sjil koko,pnyataan hasrat,surat ipg,surt skolah.
(bgi yg ambil tesl cm hana, WAJIB tlis dlm bhasa inggeris kt pnytaan hsrat)
*kad pengenalan wajib bwk ,msukkn dalam muka pertama file*




:: interview:: alamakk! parah2..

Assalamualaikum.. 
pnink2.. ape nk jdi ngan hana nie.. 
temuduga mktb 20 april. tp hana x bce ape pn agy.. da la dpt TESL.
mahu lintang pukang hana jwb t .XD. 
kwan2.. cuba bg tips kt hana nie.. hana da cemas nie.. 
TULUN2~ 
tp kn.. tgh2 search sal maktab nie.. tibe2 kwan ade lh
bg link sal mktb nie..
cara2 temuduga.. haha. ape lgi.. EXCITED  beb nk bkk.. nie la dia :) 
hana nk kongsikn disini :) 


Markah Penilaian:
1. Sijil-sijil aktiviti
Penilaian markah diberikan berdasarkan jawatan yang anda sandang semasa di sekolah ataupun di university. Contohnya: Kelab Catur. Pengerusi : 5 markah, Timbalan  Pengerusi :4 dan ahli biasa 1 markah. Ini adalah untuk menilai anda sebagai seorang yang aktif, yang berkepimpinan dan juga bersosial. Semakin aktif anda dalam aktiviti kokurikulum, semakin tinggi markah anda. Jangan lupa bawa sijil yang lengkap semasa sessi temuduga nanti.
2. Kesesuaian kursus perguruan yang dipohon
Lihat sijil (ijazah) anda, dan adakah ianya relevan dengan kursus yang dipohon. Dinasihatkan anda memohon kursus perguruan yang berkaitan dengan sijil ijazah anda. Contohnya, anda memiliki ijazah dalam bidang Kejuruteraan Awam, tapi anda mohon kursus dalam bidang pendidikan jasmani. Ianya tak bersesuaian! Bidang kejuruteraan awam sesuai dengan kursus Fizik ataupun matematik. Pendidikan Jasmani sesuai untuk mereka yang memiliki Ijazah dalam Sains Sukan. Ramai calon gagal dalam temuduga disebabkan pemilihan kursus yang tidak sesuai ini.
Cara permarkahan:
- Sangat Sesuai : 50 Markah
- Kurang Sesuai : 20 Markah
- Tak sesuai Langsung : 0 Markah
Jadi, beringat semasa memohon di lain masa :-)
3. Pengalaman Mengajar
Anda pernah memiliki pengalaman mengajar sebelum hadir temuduga? Jika ada, ianya sangat membantu. Mungkin anda pernah mengajar tuisyen? Mengajar sebagai guru ganti, guru sandaran? Nyatakan pengalaman anda..Pengalaman ini berguna semasa temuduga nanti.
4. Kemahiran berkomunikasi
Kemahiran berkomunikasi sangat penting dalam sessi temuduga. Yela kan, nak jadi cikgu kena la pandai bercakap. Tak pandai, anak murid tidur saja nantiJ Kemahiran berkomunikasi ini sangat diutamakan dalam sessi temuduga yang mana ianya melibatkan kejelasan suara, kefasihan bahasa yang digunakan, kelancaran pertuturan dan sebagainya. Jadi, bercakaplah dengan baik semasa temuduga nanti. Anggap diri anda seperti seorang guru yang sedang mengajar! Iaitu bercakap dengan lancar, jelas, dan mudah difahami. Jangan cakap saja lancar, tapi susah nak faham. Tips: Jangan bercakap dengan dialek negeri seperti dialek Jawa, Klate, Ganu dll.
Permarkahannya
- Kefahaman/kebernasan : 10 Markah
- Sebutan : 10 Markah
- Kelancaran : 10 Markah
- Kejelasan Suara : 10 Markah
- Penguasaaan Bahasa : 10 Markah

Itulah yang calon perlu ketahui sebelum menghadiri temuduga. Dah tahu, ianya membantu.
Seterusnya…
Calon perlu tahu proses sessi temuduga dijalankan.
Pakaian:
Lelaki – berambur pendek dan kemas, bertali leher, kemeja lengan panjang,berseluar slackgelap, bertalipinggang kepala kecil, berstoking dan berkasut  kulit/licin gelap (hitam)
Wanita – bertudung ataupun rambut diikat rapi, berbaju kurung, berkasut dan berstoking.
NOTA: Jika anda menghadiri temuduga bagi kursus Pendidikan Jasmani, anda perlumembawa pakaian sukan yang bersesuaian yang menutup aurat dan juga jangan lupaair minum.
Semasa sampai di pusat temuduga, calon perlu mendaftarkan kehadiran mereka pada pegawai yang bertugas. Anda diminta daftarkan kehadiran anda dan juga memberikan dokumen-dokumen yang diminta oleh pegawai bertugas. Jadi, berikannya. Tips saya, datang awal ke pusat temuduga untuk mencari lokasi bilik temuduga dan seterusnya menjadi orang terawal ditemuduga.
Dalam sessi temuduga, ianya dibahagikan kepada 2 sessi.
Sessi berkumpulan
Dalam  sessi pertama ini, calon akan duduk semeja dengan 4-5 calon temuduga yang lain saling menghadap antara satu sama lain. Panel penemuduga (biasanya 2 orang) yang biasanya otai dalam bidang perguruan (mungkin pengarah maktab) akan memberikan kesemua calon satu topik berkenaan bidang perguruan. Dan topik tersebut perlu dibaca, diteliti oleh calon dahulu sebelum sessi berdiskussin berkumpulan dimulakan. Contoh topikyang diberikan, kes-kes buli yang semakin meningkat di sekolah dan jalan penyelesaiannya. Jadi, kelima-lima calon dikehendaki membincangkan secara berkumpulan akan topik yang diberikan dengan cara berkhemah, professional dan realistik. Tips semasa sessi berkumpulan ini:
  • Tidak bercakap terlalu lama sehingga memakan masa calon lain
  • Tidak menyampuk apabila giliran calon lain bersuara
  • Cakap dengan jelas, terang, lancar, dengan bahasa tubuh yang baik
  • Jadikan sessi perbincangan menjadi aktif, tidak kaku dan neutral
  • Apabila bercakap, lihat pada calon-calon yang lain, bukannya melihat panel penemuduga
  • Jangan menimbulkan suasana negative dalam sessi perbincangan, contohnya ketika menidakkan idea/pandangan dari calon-calon yang lain.
  • Cuba habiskan sessi perbincangan dalam masa yang diberikan…
Dalam sessi ini, permarkahan diberikan dari segi kebernasan idea, kemahiran komunikasi, mampu untuk bekerjasama, penyelesaian masalah dan sebagainya.
Sessi Temuduga Individu
Dalam sessi temuduga individu ini, calon akan dinilai secara individu.  Calon akan dipanggil seorang demi seorang ke dalam bilik temuduga. Anda akan berhadapan dengan 2 calon penemuduga yang akan menggasak anda dengan soalan-soalan killer.
Saya tak mahu kongsi panjang dalam sessi temuduga ini, tapi saya ingin kongsikan poin penting dalam sessi temuduga ini. Iaitu…soalan paling famous, paling mudah, tapi paling susah nak dijawab…
“ Mengapa Anda Ingin Menjadi Guru?”
Ya, itulah soalan killer yang ditanya oleh panel penemuduga. Ramai calon gagal dalam sessi ini kerana gagal memberikan jawapan yang sepatutnya. Jawapan sepatutnya untuk menjadi guru adalah dengan menunjukkan anda benar-benar meminati bidang perguruan, dan bukannya kerana terpaksa (susah cari kerja lain ataupun nak kerja mudah). Tunjukkan kepada penemuduga bahawa anda 100% ingin menjadi guru! Minat anda, kesungguhan anda untuk menjadi guru dapat dinilai oleh panel penemuduga dengan melihat mimic muka anda, ccara bercakap, cara memberikan pandangan, gerak geri tubuh dan sebagainya. Jadi, ingat! Fokus pada soalan KILLER ini dan cuba jawab yang terbaik. Jawapan untuk soalan ini bergantung kepada diri anda sendiri. Anda tak perlu menghafal mana-mana jawapan. Luahkan suara dalaman anda! Kenapa ingin menjadi guru! Insyallah..
Contoh jawapan:
Selepas tamat pembelajaran dari university, saya membuat kajian berkenaan pekerjaan yang bakal saya pohon. Saya lihat kelayakan saya, dan apakah kejaya yang sesuai dengan keinginan dan kehendak dalaman saya. Sudah pasti saya inginkan kerjaya yang saya cinta dengannya, pekerjaan tetap, dan gajinya adalah setimpal dengan kelayakan yang saya miliki. Dan ternyata bidang perguruan adalah satu bidang terbaik dalam pemilihan kerjaya saya.
Dengan menjadi guru, saya dapat membantu anak bangsa menjadi lebih maju dalam kehidupan terutamanya berkaitan dengan mata pelajaran yang bakal saya ajarkan nanti.
Selain menyumbang kepada bangsa, agama dan Negara, bidang perguruan menjanjikan banyak kelebihannya tersendiri  yang tidak terdapat dalam bidang kerjaya yang lain.
Nota: Contoh jawapan di atas diambil dari jawapan yang diberikan oleh calon yang dah berjaya dalam temuduga KPLI
*spe2 yg nk kongsi ngan hana. dipersilakan.. hana ucp trimas sgt.. tulun la org yg cemas nie~.

:: wah hana msuk UBM~:::

Assalamualaikum..
hehe.. blik dr kelas bi.. nk tdo. tp kne bkk blog lu ;) haha..
tbe2 kn.. tertengok la kt fb.. 
si RA nie post sumtink kt wall.. teringin nk tgk.. hehe..rupanya ajk hana
msuk UBM!! 
jd tnpa membuang mse hana nk joinn jgk la ;) ngee~



nie dia task yg perlu disiapkan :) muahaha.. 
  1. letakkan banner UBM dalam entry anda.
  2. nama anda dan nama blog anda.
  3. sejak bila mula berblog.
  4. apa pandangan anda mengenai dunia blog darsawarsa kini.
  5. pandangan anda mengenai IPTM (institut pengajian tinggi maya) pertama ini.
ok.. bg yg pes 2 hana da siapkan..
yg k 2 lak -
*nama SAYA n nama BLOG saya? 
* nama saya ialah HANNA n nme blog lak  ✿ ρɛ˩αиɢι нιƉʋρƘʋ ✿;) 
yg k 3 lak sjak mula berblog?
*bila ep?? hahah.. ermm.. act ingt2 lupa.. then td tgk kt profile. rupenya bwu bulan februari 2011 hana start nk blog2 nie.. (dak baru belajar la ) jd kne la RAJINkn diri tok wt research nie ;)
k4 ;) pndangan hana tntg dunia blog nie??
*wow.. soalan cepu mas nie.. pes skali hana nie dak junior lam blog2 nie.. tp kan ape yang hana duk blogwalking.. bnyk blogger2 yg pro2 beb.. cayalah kt dowg..
lgi stu kn.. hana folo blog dorg coz ade manfaat j.. bg blog yg luah2 kn pasaan nie pn bnyk gak hana tgk.. tp its okie la kn. nme pn blog korg.. hehe.. tp yg plink best.. melalui blog nie jgk la hana dpt updatekn sal perkara yg melibtkn dak2 lepasan spm 2010 nie.. cnth web yg sering dikunjung ialah e-putra.blog nie spe2 yg x follow rugi ! 2 jelah. t kn komen bnyk2 kne banned lak~ hehe

k5 ;) pndngan tntg IPTM ;) 
*mula2 agak joke jgk.. kerana ade jgk org yg terpikir nk wt cmnie.. tp idea korg nie mmg hana respect la.. bgus gila beb! hana sokongg.. spe2 yg wt 2 mmg hbt ~ org len x mampu wt cm anda bukan?? erm.. sal iptm nie bernas krana d[t tmbh kenalan para BLOGGER yg hebat2. ecece.. hehe.. jd disbbkn terwujudnya iptm nie hana berhrp hana dpt jd blogger yg bgus. yg d[t menyampaikn maklumat yg berfaedah n selari dengan kehendak syarak.~ kerana setiap amalan bermula pd niat.. law btol niat 2 maka btollah amalan kita itu~ wallahualam~ 
~ bnyk la plak hana membebel kali nie.. pape pn. selamat maju jaya pd UBM.. 
~spe2 yg nk join UBM nie silalah klik UBM~ trikh tup 15 APRIL . cpt2. spe lmbt dia tak dapat~~
~sekian trimas~







~alahai cantiknya muka u~ cute gituu~

Assalamualaikum..
minggu nie bnyk btol dugaan yg diterima.. ttp ku akn tabah.. 
la tahzan hana ! kli nie hana nk share citer ngan korg!
kisah dia simple j..
kehidupan seharian seorang remaja ;) 


~CUTE LA AWAK NI~

Elly bangun tidur. Terus ke meja study. On laptop.

Password : ******

~~~~~~~~

Welcome

Cursor di arah ke YouCam.

“nak snap pic dulu la. Muka baru bangun tidor..yeeaaahh!!”

Klik..klik..klik…

Save in…’aku cute’ folder.

Cursor di arah ke Celcom..double click! Connect…

“Yes! Dapat pun connect. Ingatkan dah terminate..hehe”


email password

aku_cute@yehaa.combact ******

upload photo

create album : buchuk baru bangun tdo!ngee~

location : -

“da settle da upload..yes!”

Muhd Khairy likes your photo

Boboy commented on your photo

Haziq, haikal, boboy and 26 others friends commented on your photo.

“Giler banyak..hehe baru je letak kot”

Boboy : awk ni cute sgt la..mcm amoy!

Khairi : cun abis~

Haziq : sgt comel la dia br bngun tdo..alolo~

Elly : eh..xla..mne ade..trime kasih..xcute pun…

1 message received

Opening……

Unknown :

“wah..cantik gambar. Awak ni memang suka tayang muka kat orang ke? Tahu la muka tu cantik tapi tak perlu lah nak tayang sangat der. Jaga la muka tu untuk suami. Kalau setakat 2 3 gambar ok jugak tapi kalau dah bangun tidur pun awak nak bagi tunjuk kat orang, koyak la macam ni..koyak iman kaum adam weh…nak bertanggungjawab ke kalau iman lelaki koyak disebabkan awak?? Saya tengok gambar awak yang da lama bangun tidur pun macam baru bangun tidur je sebab tak bertudung. Setahu saya orang baru bangun tidur, tak bertudung. Lagipun dress up awak gempak sangat la…baju mahal tapi kain sikit. Duit dah banyak keluar beli baju, tapi ketat-ketat jugak. Saya yang tengok ni pun dapat rasa sempit dada pakai baju macam tu. Bukan sengaja nak tengok, dah korang tunjuk, susah la saya & lelaki lain nak jaga pandangan. Tolonglah kasihankan ktorang ni. Ni yang saya nak tanya sangat ni..gambar awak yang lain mata semua hitam2 dek celak, bibir merah dek lipstick memang macam anak patung la. Rajin pulak korang make-up macam tu kan?hehe agak-agak antara pakai make-up dengan berwudhuk, mana lebih cepat & senang? K la..saya tahu awak tahu y awak sendiri TAHU y awak tengah mendedahkan aurat awak pada orang yang tak sepatutnya. Janganlah jadi perosak iman kami. Terima kasih luangkan masa..salam =) ”

Logout

wallahu'alam~

*p/s: jgn la  nk tyg sgt muka kitA 2 ;) 
*sumua wanita dijdikan oleh ALLAH cantik.. knp kitA perlu tunjuk2 kt lelaki yg bukan mahram kita?
*tak takowt dengan dosa k? cuba bayangkan, kalau seorang lelaki lihat muka anda = 1 dosa.
*kalau setiap 1 minit 100 orang tgk muka kita, cuba bygkn dalam setahun bpe? kira la sendiri ya .
*mampu ke kita tanggung dosa yang bertimbun2 tu? sanggup k? tepuk dada tanyalah iman.
*dosa dengan ALLAH hnya kita sendiri yang tahu..bnyk @ sdikit!  hanya kita yg mampu ubah diri kita.
* kita mahukn suami yang baek bukan?..oleh  kita pun mesti menjd baik.. 
*lelaki yang baik adalah untuk perempuan yg baik. begitulah sebaliknya.
* jgn biarkan lelaki lain rampas hak suami anda 
*diri anda cuma halal untuk suami anda sahaja.. 
*sekian dr hana* sesiapa yang terasa, maapkan hana * 

:: jawapan kepada semua persoalan ::

 Assalamualaikum.. pagi2 cm nie.. rajin pulak nk bkk FB.. tbe2 tertarik pd satu post kiriman seorang hamba ALLAH nie.. dia telah memberikan semua jawapan pd sume persoalan dibwah.. menarik sgt.. 
cuba la kamu semua hayati.. jgn jadikan hidup kamu sia2.. selamat membaca~




1. Tutup aurat semua, sudah pasti masuk syurga ke..? Kamu Tuhan ke..?
= sekurang-kurangnya, yg tutup aurat, mrka dh cba untk ikt syariat Allah..

2. Tudung labuh pun buat dosa mengumpat orang. Walau kami pakai (seksi), hati kami baik...
=setiap manusia ada baik dan buruknya
=pakaian mencerminkan keperibadian seseorang


3. Pakai jarang ke...ketat ke...itu hak kami. Kalau tak suka, (lelaki) jangan tengok..!!
=ingatlah, tubuh bdn bkn hak kita.. ia hanya pinjaman drpada Allah..
=sesungguhnya, pakaian yg mencolok mta itu akn menarik perhatian, dan iman yg teguh sbgai bentengnya..


4. Kami rasa apa yang kami pakai tak seksi. Terpulang pada individu yang memandang kami. Seksi itu subjektif..
=melemparkan pandangan tidak salah.. tp pndangan itu yg salah apabila ia tidak berteraskan syariat..

5. Walau kami tak bertudung, kami tetap sembahyang dan puasa..
="sesungguhnya solat itu mencegah (perbuatan) keji dan mungkar" al-'ankabut;45
=dalam solat ada 3 rkun iaitu qaulu, fi'li dan qalbi.. sempurnakah semuanya?


6. Salah ke kami pakai macam ni. Tutup aurat itu bagus. Tapi kami tak mahu jadi hipokrit. Ini adalah diri kami yang sebenar...
=tidak mahu jadi hipokrit atau tidak mahu jadi bahan bakar api neraka??
=dah tau tutup aurat itu bagus, knp nk buka aurat lg?
?

7. Suka hati kamilah pakai macam ni. Kami tidak ganggu hidup orang lain..
=siapa kata tidak mengganggu?? setiap orang mempunyai hawa nafsu.. kalau kena rogol, bru nk g t report.. dh gnggu polis.. lps tu g nangis kt kwn2 dgn parent.. x gnggu lg kah??

8. Apa yang kami buat (pakai) adalah antara kami dengan Tuhan..
=ingat, mmg hubungan kamu dgn tuhan, tp kamu jgk ada hubungan dgn manusia.. hablu minallah, wa hablu minannas..
=dosa kamu dgn manusia adalah kamu mndedahkan aurat kamu, kamu jgk membangkitkan syahawat..


9. Ini fesyen... tak salah mengikut fesyen...takkan kita mahu ketinggalan zaman..
=tidak salah ikut fesyen?? let me pusing the ayat first..
salah tidak ikut fesyen?? atau salah tidak ikut suruhan Allah..
=mana lebih utama, fesyen atau Allah??


10. Kami pakai (seksi) macam ni mengikut arahan photographer/ pengarah filem untuk menyesuaikan dengan scene..
=mana lebih utama?? ikut arahan photographer atau ikut arahan Allah??
=kamu ni hamba Allah atau hamba photographer??


11. Bukan kami tidak mahu menutup aurat, cuma masanya belum sampai lagi...tunggu dulu..
=tahukah kita, masa yg Allah berikan kpd kita smpai bila?? mcm mna klau x smpat??

"...Hendaklah mereka mengulurkan jilbabnya [1233] ke seluruh tubuh mereka". Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, karena itu mereka tidak di ganggu. Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang"
al-ahzab;59


:: 1st giveaway hanie love! ::

Assalamualaikum hanie ;) 
smoga sehat sejahtera dismping kluarga tercinta ;) 
hanna x taw nk citer ape sal hanie nie..
coz hanna baru j follow hanie..
tp dr kacamata hanna la..
*hanie nie sowg yg islamic- tgk jelah pd blog.sume sal islamic.
*hanna jgk percya bhwa hanie pn pndai jge diri-knp hanna ckp cm2?
^ coz hanie x tnjuk pn kn muke paras hanie yg cntik 2.coz taw dosa tabarujj..
*hanie nie pn pndai hias blog.. cantik n sejuk mata memandang..
*semoga ALLAH merahmati hidupmu*
itu je lah hanna nk citew.. semoga ukhwah yg bawu hendak berputik ini diredhai oleh ALLAH..

hanna tag 3 owg kwan tercinta ;) cik aisyah,cik anis,cik farha

::::wanita adalah fitnah dunia paling besar ::::

Bismillahirrahmanirrahim...



(1) “ Perempuan yg memotong badannya sendiri dgn gunting api neraka, kerana ia memperkenalkan dirinya kpd org lain.”...
~ Yang dimaksudkan oleh hadith tersebut ialah wanita yang mendedahkan aurat untuk tontonan umum atau wanita yang bersolek dan berhias untuk ditunjukkan kepada lelaki yang bukan mahramnya.
~ Oleh itu janganlah seorang wanita meletakkan gambarnya yang mendedahkan aurat ATAU berhias cantik di dalam internet samada dalam frienster, fb atau lainnya sekalipun dengan niat mencari sahabat atau merapatkan ukhuwwah.
~ Menyertai FB tidak semestinya perlu menonjolkan kecantikan wajah atau tubuh badan.
~ Menulis dengan tulisan-tulisan yang baik juga boleh merapatkan ukhuwwah & mengembangkan tali persahabatan sesama manusia.

(2) Wajah wanita adalah sebesar-besar FITNAH yang mengundang pelbagai maksiat dan dosa.
~ Lagipun wanita adalah fitnah terbesar bagi lelaki.
~ Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman : “Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, yaitu wanita-wanita … .”(QS. Ali Imran : 14)

(3) Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wa Sallam memberikan peringatan dari fitnahnya sebagaimana yang diriwayatkan dalam Shahih Muslim dari shahabat Abu Said Al Khudri radliyallahu ‘anhu, beliau bersabda : “Hati-hatilah terhadap dunia dan hati-hatilah terhadap wanita karena sesungguhnya fitnah yang pertama kali menimpa Bani Israil adalah wanita.”

(4) Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wa Sallam mengisyaratkan dengan sabdanya : “Sesungguhnya wanita menghadap dalam bentuk syaithan dan membelakang dalam bentuk syaithan.” Para wanita menyerupai syaithon karena ia sebagai penyebab timbulnya fitnah bagi laki-laki seperti pernyataan Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wa Sallam di atas.
~ Oleh karena itu hendaklah para wanita bertakwa kepada Allah dengan menjaga dirinya dan menjaga kaum lelaki dari fitnah yang ditimbulkan karenanya.

(5) Sabda RASULULLAH S.A.W.;Tidaklah aku tinggalkan sepeninggalku fitnah (cobaan) yang lebih berbahaya bagi kaum laki-laki daripada (fitnah) wanita. (Muttafaq ‘alaihi)

(6)Jarir bin ‘Athiyyah al-Khathafi bersenandung:Sesungguhnya indahnya mata-mata hitam wanita jelitaTelah membunuh kita dan tiada lagi menghidupkannyaMereka pun taklukkan si cerdas hingga tiada berdayaSedang mereka manusia paling lemah dari ciptaan-Nya Berdasarkan dalil2 ini dan ilmu2 yang ana belajar, jika ditanya pada ana bolehkah muslimah memaparkan gambarnya pada lelaki bukan mahram umpamanya di Friendster, facebook atau sebagainya, maka jawabnya walau menutup aurat sekalipun tidak boleh dan inilah sebaik-baik jawapan.
~ Pakai tudung atau pakai niqob juga tidak perlulah dipaparkan untuk tontonan umum. Jika benar niat kita pakai untuk Allah maka kenapa ingin pula dipaparkan pada lelaki bukan mahram? Cukuplah diletakkan gambar2 masjid atau gambar2 lain, tidak perlu paparkan kejelitaan yang kita ada ini pada bukan mahram. Ada yang memberi alasan bahawa dipaparkan gambar dengan niat untuk kawan2 lama kenal. Maka jawabnya tidak semestinya dengan memaparkan gambar maka kawan2 lama akan kenal, mungkin ada banyak lagi prkara lain yg boleh dibuat supaya orang kenal umpamanya melalui tulisan dan sebagainya, ini semua alasan semata-mata untuk membenarkan apa yang kita buat. Wallahu’alam..-Al Azhar Addin.

p/s dari saya :)
 ~ setahu saya,hukum tabarruj ( mempamerkan wajah/kecantikan pada bukan muhrim ) adalah HARAM sama sekali.
 ~ hukum yang haram membawa kepada DOSA BESAR.
 ~ sila ambil perhatian. :)
 ~ sanggupkah kamu ke NERAKA ALLAH??
 ~ sanggupkan kamu melihat Nabi Muhammad menangis kerana umatnya yang tidak mengikut ajarannya??
 ~ bukankah Nabi Muhammad telah berjuang sekuat tenaga baginda untuk memperjuangkan maruah wanita di mata dunia??
 ~ sudikah kamu menjadi jahiliyyah seperti umat terdahulu.
 ~ dosa mempamerkan wajah di facebook mahupun blog merupakan dosa 24 jam. cuba bayangkan dosa besar yang berlaku 24 jam. jika setahun?? masyaALLAH,mampukah kita memiliki syurga ALLAH.
 ~ sama-sama muhasabah diri.
 ~ maaf,jika terasa. saya sayangkan sahabat saya :)